geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Adriaen D'Hondecouter

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Een onbekende Delftse kunstschilder was Adriaen d’Hondecouter. Hij behoorde tot een bekend schildersgeslacht dat uit Mechelen afkomstig was en zich in de Noordelijke Nederlanden vestigde. Zeer waarschijnlijk was Adriaen degene die in de chronologische lijst van Zuid-Nederlandse en Noord-Franse poorters vermeld staat als Adriaen Arentsz, schilder van Mechelen, 2 november 1594.
Hij vestigde zich omstreeks 1590 reeds in Delft en verwierf dus blijkbaar binnen enkele jaren het Delftse poorterschap. Hij woonde in de Broerhuisstraat alwaar ook de uit Mechelen afkomstige schildersfamilie Van der Burch woonde. Omdat van Adriaen geen eigen woning in die straat gevonden is, heeft hij wellicht bij het gezin Van der Burch onderdak gevonden. Verder onderzoek zou dit misschien kunnen bevestigen dan wel ontkrachten.
Waterverfschilder Adriaen d’Hondecouter was zeer waarschijnlijk verwant aan de andere d’Hondecouters die eveneens uit Mechelen gekomen waren en zich in Delft vestigden om daar de schilderkunst te bedrijven. Echter, dan zal de gemeenschappelijke voorouder tenminste twee generaties vóór Adriaen gelegen hebben. Immers het patroniem van Adriaen zal Arentsz geweest zijn, terwijl dat van tijdgenoot Claes d’Hondecouter, Jan was.
Op 13 februari 1644 werd de huisvrouw van Adriaen d’Hondecouter begraven in de Nieuwe Kerk. Over Adriaen zelf is verder niets bekend.

Bronnen: Ecartico, DTB-Delft, Historisch GIS, chronologische lijst van Zuid-Nederlandse en Noord-Franse poorters.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies