1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Portret van Willem Reyersz. de Langue
: 157477

Aelst van, Evert

From VerhalenWiki

(Redirected from Aelst van, Evert van)
Jump to: navigation, search
Stilleven van Evert van Aelst
Er is weinig bekend over de Delftse kunstschilder Evert (Everardus) van Aelst. Hij was vermoedelijk de zoon van procureur/advocaat Willem van Aelst die zich vanuit Utrecht in Delft gevestigd had. Everts moeder zou Anneken Everts zijn geweest die uit Amsterdam afkomstig was. Zijn ouders gingen in 1593 te Delft in ondertrouw en woonden aan de Oude Langendijk 'In 't Paradijs'. Volgens Arnold Houbraken (kunstschilder/schrijver) stamde Evert af van de Vlaamse kunstschilder Pauwels Coecke van Aelst. Niet duidelijk is wie de leermeester van Evert was, maar zijn werk lijkt duidelijk beïnvloed door Pieter Claesz en Balthasar van der Ast. Zelf was hij de leermeester van Emanuel de Witte. Op 15 mei 1632 schreef Evert zich in bij het Sint-Lucasgilde voor kunstschilders, dat gevestigd was aan de Voldersgracht. Evert was de oom en leermeester van de bekendere Willem van Aelst. Ook leerde hij het vak aan Jan Denysz met wie waarschijnlijk Jan Abrahamsz Denyse bedoeld wordt.

Evert was een uitmuntend schilder van stillevens (bloemstillevens, vruchtenstillevens, vanitasstillevens). Arnold Houbraken was zeer lovend over de stillevens van Evert waarop vruchten en harnassen afgebeeld waren. Evert zou allerlei metalen op zeer natuurgetrouwe wijze hebben weten weer te geven. Zijn werk signeerde hij vaak met 'E.V. Aelst', maar van ongesigneerde werken bleek het vaak lastig die aan Evert toe te schrijven.
Evert zou geboren zijn rond 1602 en overleden in 1657. Op 22 februari 1657 werd Evert begraven in de Oude Kerk. Als opmerking in de DTB staat 'Jongman', hetgeen erop zou wijzen dat Evert ongehuwd was. Als adres bij overlijden geven de DTB 'bij de Oude Kerk', hiermee kan zowel de Oude Kerkstraat bedoeld worden als het Heilige Geestkerkhof. Historisch GIS geeft hierover geen uitsluitsel, hetgeen kan betekenen dat Evert zijn woonruimte huurde.

Bronnen: Ecartico, Wikipedia, RKD, DTB-Delft

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies