geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Gewalt, Aernout

From VerhalenWiki

(Redirected from Aernout Gewalt)
Jump to: navigation, search

Aernout Gewalt werd op 17 september 1609 in het Friese Leeuwarden geboren. Over deze kunstschilder is zeer weinig bekend. Hij verbleef slechts korte tijd in Delft (1627 of 1628). Kun je hem dan wel een Delftse meester noemen? Voor de één zal hij dat wel zijn, voor de ander niet. Daar in de rubriek 'Delftse meesters' kunstschilders worden besproken die in Delft gewoond of gewerkt hebben, voor kortere of langere tijd, mag ook Aernout Gewalt hier niet ontbreken.
Gewalt verbleef vermoedelijk in Delft om zich aldaar te bekwamen in het schildersvak. Zijn genre was stillevens, waardoor sterke vermoedens bestaan dat hij in de leer was bij de Delftse stillevenschilder Harmen Arentsz Bolgersteyn. Dit vermoeden wordt versterkt doordat Gewalt tussen 7 januari 1627 en 13 februari 1628 een aantal keren werd vermeld als zijnde getuige bij aktes die betrekking hadden op Bolgersteyn.
Aernout moet vóór 1634 zijn teruggekeerd naar zijn geboortestad, want hij wordt in dat jaar op 17 februari in Leeuwarden genoemd. Hij huwde in 1637. Dat was meteen de laatste vermelding die er van deze schilder gevonden is. Hij moet zijn overleden in of na 1637, vermoedelijk te Leeuwarden.

Bron: RKD

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies