1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Delftse schilders op het oorlogspad
: R20214

Palamedes, Anthonie

From VerhalenWiki

(Redirected from Anthonie Palamedes)
Jump to: navigation, search
Anthonie Palamedes
Anthonie Palamedes werd in 1601 in Delft geboren als zoon van Palamedes Stevens. Op 30 maart 1630 huwde Anthonie met Anna Joosten van Hoorndijck. Op het moment van trouwen woonde Anthonie in de Vlamingstraat en Anna op de Burgwal. Het werd de Burgwal waar het jonge paar zou gaan wonen, zij woonden daar ter hoogte van nummer 29.

Tussen 1632 en 1642 kregen zij zes kinderen: Pallamedes (1632), Leendert (1634), Joost (1636), Willem (1638) en de tweeling Willem en Maria. Alleen zoon Pallamedes overleefde, de overige kinderen stierven allen vóór of in 1646.
Pallamedes zou in de voetsporen van zijn vader treden en eveneens kunstschilder worden. Niet alleen de zoon van Anthonie was kunstschilder, maar ook zijn broer die Palamedes Palamedesz heette.
In 1651 overleed ook de vrouw van Anthonie. Zeven jaar later, op 29 december 1658 trad Anthonie opnieuw in het huwelijk. Ditmaal heette zijn bruid Aechgen Woedewart, ook wel Agata Woodwaert genoemd. In 1660 werd zoon Arthur uit dit huwelijk geboren.
Naast kunstschilder was Anthonie ook miniatuurschilder, prentkunstenaar en tekenaar. Anthonie was lid van het Sint-Lucasgilde en was een veelzijdig schilder. Zo vervaardigde hij genrevoorstellingen, interieurs, landschappen, portretten, stillevens, militairen, vanitasstillevens en keukenstillevens. Hij portretteerde onder andere de Delftse predikanten Leonardus Fodineus en Volkerus van Oosterwijck.
Anthonie was een leerling van Michiel Jansz. van Mierevelt en van Hans Jordaens I. Zelf leerde hij het vak aan Palamedes Palamedesz I, Palamedes Palamedesz II en aan Ludolf de Jongh.
Anthonie vestigde zich in 1670 te Amsterdam. Hij overleed daar in 1673.


Eén van de werken van Anthonie Palamedes

Bronnen: Ecartico, RKD, DTB-Delft, Historisch GIS.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies