8 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Stilleven met kweeperen, ander fruit en schelpen
: 103282
Stilleven met een roos en een iris
: 102176
Gezicht op de Oude Delft en de Oude Kerk
: 103868
Balthazar van der Ast
: R51995
: C22676
Balthasar van der Ast : In bloeme, kinkhorentjes en hagedisjes, moy
: R32665
Hoog in je bol
: E533
Old Master & British Paintings, Evening Sale, 3 July 2012
: R71246

Ast van der, Balthasar

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Stilleven door van der Ast (1620-1621)
Hij werd in 1593 of 1594 geboren in Middelburg als zoon van een welgestelde koopman, die zijn nering had aan de Korte Delft. Met het overlijden van zijn vader in 1607 werd Balthasar wees. Het ouderlijk huis werd verkocht en jongen werd opgenomen in het gezin van zijn zuster Maria. Maria was getrouwd met de kunstschilder Ambrosius Bosschaert, die een van de belangrijkste pioniers was op het gebied van het schilderen van stillevens.

Ambrosius leerde al snel het vak aan de jonge Balthasar. Dit was de eerste stap voor Balthasar van der Ast op weg naar zelfstandig kunstschilder. Ambrosius en Balthasar bleven niet in Middelburg; via Bergen op Zoom kwamen zij in Utrecht terecht. Waarschijnlijk werkte van der Ast toen nog steeds niet zelfstandig, maar stond hij zijn zwager Ambrosius bij in diens atelier.
In 1632 verhuisde Balthasar naar Delft alwaar hij een jaar later in het huwelijk trad met Grietje Jans van Buren. Zij woonden op het Oosteinde en later op het Oude Delft (tegenover het weeshuis). In Delft zou Balthasar zich opwerken tot de belangrijkste stillevenschilder die de stad ooit gekend heeft. Natuurlijk werd hij lid van het Sint-Lucasgilde (hij schreef zich in als Van der Aelst) en op 9 april 1633 ontving hij het poorterschap van Delft.
Zijn werkzame leven als kunstschilder besloeg een periode van veertig jaar. Naast bloemen- en fruitstillevens schilderde Balthasar ook stillevens met schelpen. Schelpen waren in die tijd een geliefde verzamelobjecten voor de rijkere bovenlaag. VOC-schepen brachten tal van exotische exemplaren mee naar het vaderland, waar ze voor torenhoge prijzen van de hand gingen. Van der Ast voegde aan zijn stillevens vaak kleine diertjes toe, hetgeen zijn werk levendig maakte. Dit waren onder meer hagedisjes, vlinders, rupsen, kevers, sprinkhanen enz.
Lang bleef het werk van Balthasar geïnspireerd door het werk van Ambrosius Bosschaert, maar eind jaren twintig van de zeventiende eeuw ontwikkelde hij een meer eigen stijl. Doordat de verf die hij gebruikte in de loop der tijd enigszins transparant werd, zijn soms fragmenten van de onderliggende tekening zichtbaar geworden. Van der Ast experimenteerde met nieuwe varianten op de, tot dan toe gangbare, stillevens.
Amalia van Solms, echtgenote van Frederik Hendrik, bezat ten minste twee doeken van de hand van Balthasar. Balthasar van der Ast lijkt invloed te hebben gehad op het werk van stilleven-kunstschilder Evert van Aelst.
Balthasar en Grietje (Margrieta) hadden twee kinderen: Johannis (1634–1643) en Helena, waarvan alleen Helena de volwassen leeftijd bereikte. Balthasar overleed in 1657, Grietje in 1684. Beiden werden begraven in de Oude Kerk te Delft.

Note: In Historisch GIS vinden we Balthasar als woonachtig aan de Oude Delft (oostzijde) ter hoogte van huidig huisnummer 144 (nabij de Oude Kerkstraat).


Bronnen: Delff, jaargang 10, nr.4; Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek; DTB-Delft; Historisch Gis.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies