geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Bankwerker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Ook deze miniaturen werden door Arie Stolk gemaakt
De benaming bankwerker heeft tegenwoordig twee betekenissen. Een ervan is de bankwerker in de procesindustrie, over hem hebben we het hier niet. De andere bankwerker is wat men vroeger ook wel paswerker noemde, namelijk een technicus die zich heeft gespecialiseerd in het draaien en frezen. Hij is in staat om nauwkeurig passende werkstukken af te leveren, maatwerk dus. Een matrijzenmaker is bijvoorbeeld zo’n bankwerker.

Vroeger lag het ambacht bankwerker vaak in het verlengde van dat van een smid. Door beide ambachten te beheersen was men dus een zeer kundig specialist. Eén zo’n vakman was Arie Alexander Stolk. Hij werd geboren te Delft op 7 juli 1889. Arie beheerste zowel het smeden als het bankwerken tot in de puntjes. Op 17 januari 1912 trad hij in het huwelijk met Johanna Maria van der Mespel (Delft, 1890–1987). Uit dit huwelijk werden kinderen geboren. Arie werkte in loondienst en het echtpaar was erg arm. Hierdoor moesten zij regelmatig verhuizen. (In tijden van armoe verhuisde men veel omdat men bij sommige verhuurders de eerste twee weken geen huur hoefde te betalen. Ook verhuisden arme mensen vaker omdat hen door huurschuld de huur werd opgezegd.)

Ook deze miniaturen werden door Arie Stolk gemaakt
Zij woonden onder meer in de Nieuwsteeg, Zuidersteeg, Gasthuislaan, Anna Boogerd, Trompetstraat en Molenstraat. In zijn vrije uurtjes maakte Arie voor thuis soms koperen items. Sommige hiervan zijn bewaard gebleven, zoals een naambordje en koperen miniaturen zoals een stoofje, een melkbus en klompjes.

Toen in 1959 de grieppandemie ('Aziatische griep') ook ons land teisterde, werden zowel Arie als zijn vader besmet. Beiden overleefde het niet; binnen 24 uur overleden vader en zoon. Arie stierf op 3 april 1959.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies