15 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
op het veroveren van de zilvervloot door Piet Hein
: 104938
Ruitergevecht bij water
: 105532
Hummel - Het geheim
: 127800
HUMMEL - schoolmeisjes
: 127793
Hummel - meisje in hoenderhof
: 127795
HUMMEL - tot ziens
: 127798
HUMMEL - dorpsheld
: 127799
HUMMEL - Laarzen
: 127801
HUMMEL - dorpsjongen
: 127794
HUMMEL - moeders liefste
: 127796

Beelden van Delft in de wereld

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

De wereld naar Delft:

Dat Delft jaarlijks veel toeristen ontvangt is een bekend gegeven. Waren het vroeger vooral de Duitsers, Fransen, Belgen en Engelsen die de prinsenstad bezochten, tegenwoordig kunnen we daar nog tal van nationaliteiten aan toevoegen en komen de bezoekers van over de hele wereld. Maar de buitenlanders kwamen hier niet alleen als toerist want tussen 1940 en 1945 ontvingen we ook minder welkome gasten.

Historisch materiaal weggegooid:

Een zeer groot aantal van de buitenlanders die naar Delft kwamen hebben de stad op de gevoelige plaat vastgelegd. Deze foto’s die door de decennia heen van Delft gemaakt zijn, vormen een waardevol tijdsbeeld en geven samen de veranderingen duidelijk weer. Helaas zal 99% van dit materiaal vroeg of laat in de vuilnisbak verdwijnen wanneer degenen die de foto’s maakten komen te overlijden. Zeer veel, uiterst interessante beelden, zijn op die manier al verloren gegaan. Logisch is het wel, want wanneer ouders overlijden en de kinderen deze foto’s vinden, zeggen deze beelden hen weinig tot niets. Wanneer er dan alleen maar mooie stadsgezichten op staan zonder te weten waar dat is, is de keuze om ze weg te gooien snel gemaakt.

Nu actie ondernemen:

Zou het eigenlijk niet de morele plicht van een archiefdienst moeten zijn om te trachten dit materiaal zeker te stellen? Men zou daarbij kunnen beginnen met de bewustmaking van ouderen door bijvoorbeeld een artikeltje te plaatsen in het orgaan van bejaardentehuizen, maar ook bijvoorbeeld in weekbladen zoals ‘Delft op zondag’. In dat artikel zou men mensen kunnen aansporen fotomateriaal zoveel mogelijk te documenteren door zo mogelijk op de achterzijde de plaats en datum (of jaartal) te vermelden. En indien bekend ook wie er op de afbeelding staan.

Logistieke opzet:

Het gemeentearchief zou verzamelenveloppen beschikbaar kunnen stellen die bij de balie van het tehuis en bij het archief zelf af te halen zijn. Men kan dan reeds bij leven foto’s overdragen dan wel kunnen de erven de envelop vullen en weer inleveren op één van de uitgifte punten. Op deze wijze kan zeer waardevol historisch materiaal worden veilig gesteld.

Op grotere schaal:

Nog mooier zou het zijn wanneer men ook bejaardentehuizen in de buurlanden op deze manier zou benaderen. Daar zou de envelop of het infomateriaal ter herkenning gesierd kunnen worden met afbeeldingen van Delft. Om een en ander betaalbaar te houden zouden Delftse winkeliers of bedrijven in de toeristensector hun reclameboodschap in of op de envelop kunnen toevoegen. Maar helder is dat we niet stil kunnen blijven zitten en toezien hoe onze geschiedenis in de prullenmand verdwijnt. Er kan nog veel gered worden, zowel foto- als filmbeelden.

Eigen initiatief:

Wanneer u dit leest en zelf wilt bijdragen aan het behoud van Delftse beelden kunt u dat doen door uw eigen foto's en films te documenteren. Naam, plaats, datum zijn daarbij van belang te vermelden. Maar ook wie er eventueel op de foto staan afgebeeld en wie ze heeft gemaakt. En indien van toepassing welk evenement er vastgelegd is. Het materiaal kunt u aanbieden aan het gemeentearchief dat gevestigd is aan de Oude Delft 169. Medewerkers aldaar kunnen beoordelen of uw foto's historische waarde hebben en opgenomen zullen worden door de afdeling Beeld en Geluid. Heeft u geen beeldmateriaal, ook dan kunt u helpen door mensen in uw omgeving zoals ouderen bewust te maken. Laat het verleden niet verloren gaan.

Contactgegevens:

Oude Delft 169, 2611 HB Delft, telefoon (015) 260 23 58

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies