45 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: S3493
Bier en water : de geschiedenis van een familie Van der Hoeven die bier brouwde, de zeëen bevoer, allerhand nering en ambacht beoefende, fortuin vergaarde en fortuin verloor
: R28287
Tabaksdoos met voorstelling van de herberg Hof van Holland van Mattheus Kouwenhoven te Delft
: 105113
: C56337
Een bekeuring uit het jaar 1712 (250 jaar geleden)
: R25242
: 139552
: 139481
: 138865
: 138864
Gezicht op Delft vanuit het noordwesten langs de Vliet
: 103504

Bier

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Bier en Delft

De economische welstand van Delft hing in de middeleeuwen af van twee sectoren: de bierbrouwerij en de lakennijverheid. Tot ongeveer 1400 hielden deze twee elkaar in evenwicht, maar geleidelijk werd duidelijk dat zij elkaar slecht verdroegen. Brouwerijen hadden behoefte aan schoon water, terwijl de lakenfabrikanten grote vervuilers waren. Specialisatie was onvermijdelijk en in Delft werd gekozen voor het bier, overigens zonder dat de lakennijverheid geheel uit de stad verdween. Blijkbaar leverden de hier gevestigde brouwerijen uitstekende kwaliteit, want het afzetgebied strekte zich uit over heel Holland, Zeeland, Brabant en Vlaanderen, en zelfs in Engeland werd Delfts bier gedronken. De export verliep over water via Delfshaven, een Delftse satellietstad die in 1389 was gesticht en een rechtstreekse verbinding met de zee bood.

Concurrentie

Tegen het eind van de vijftiende eeuw kreeg de bierproductie steeds meer concurrentie van lokale bedrijven in de afzetgebieden. Het aantal brouwerijen stagneerde en ook de restanten van de lakennijverheid hadden het moeilijk. Tussen 1500 en 1560 stond de Delftse economie er bepaald slecht voor en heerste er werkloosheid in de stad. Tot overmaat van ramp brandde in 1536 een derde deel van de stad af en werd de bevolking herhaaldelijk geteisterd door pestepidemieën. Vanaf 1560 ging het beter, wat niet verhinderde dat er een forse sanering in het aantal brouwerijen nodig was.
In 1787 telde Delft nog slechts drie brouwerijen. Vooral de kleine bedrijfjes hadden vanaf 1600 het loodje gelegd, zodat de omvang van de productie en de werkgelegenheid minder dramatisch afnam dan het aantal brouwerijen doet vermoeden. Over die werkgelegenheid moeten we niet te gering denken: in 1600 werkten er naar schatting 700 mensen in de brouwerijen, dat is ongeveer een zesde van de hele beroepsbevolking. En dan waren er nog eens kuipers, sjouwers, schippers en anderen die indirect afhankelijk waren van deze bedrijfstak, die terecht de kurk is genoemd waarop de Delftse economie dreef.

Bierbrouwerijen in Delft

Op het hoogtepunt van de bierbrouwerijen in delft waren er 200 brouwerijen. Zoals op het onderstaande kaartje te zien is stonden deze brouwerijen aan de grachten, omdat in de grachten het hoofdingrediënt van bier, water, volop aanwezig is. Deze brouwerijen brouwden allemaal hun eigen bier, volgens hun eigen recept. Veel brouwerijen hadden een eigen café waar ze hun bier konden verkopen. Het Delftse bier werd ook geëxporteerd naar verschillende steden, ook sommige in het buitenland. De stad Delft verdiende ook flink aan de brouwerijen, zoals te zien is in de onderstaande grafieken. Delft had rond 1500 ongeveer 200 bierbrouwerijen tussen de vestingmuren.

Bierhistorie Delft

(Etiket van Delfts VOC Stout bier met een afbeelding van het Armamentarium aan de Korte Geer Vervaardiger: Bierhistorie Delft, Archief Delft

Bierhistorie Delft viert haar eerste lustrum met een nieuw Delfts biertje 'Jubilator Stout'. Aad van der Hoeven, initiatiefnemer, brengt de vergeten bierhistorie van de Prinsenstad onder de aandacht van een groot publiek. Het bier wat scheepslieden aan boord dronken heette stout bier. Het bier had een lange houdbaarheid. De vaarders in de VOC tijd brachten dit ook naar het verre Oosten waar ze het bier verhandelden voor koffie, thee en cacao.Het Delfts Jubilator Stout bier is ontwikkeld met een terugblik naar de VOC-tijd. Bij het afvullen van het Stoutbier is er namelijk koffie toegevoegd. Hierdoor heeft het een zwarte kleur en een lichte bittere smaak. Het bier is ongefilterd, ongepasteuriseerd en heeft een nagisting op fles. Het bevat 5,5% alcohol en is gebrouwen bij Huisbrouwerij Klein Duimpje uit Hillegom.

Delfts Dubbel Gerste

Het recept is door Huisbrouwerij Klein duimpje uit Hillegom tot een hedendaags drinkbaar bier gebrouwen. Het is een pittig en volmout bier, iets zoetig, hoppig en bitter van smaak. De donkere kleur van het bier is afkomstig van chocolade mout. Het bier bevat meer alcohol dan het vroeger bevatte, het is uitgekomen op 7,5%. Het bier is ongepasteuriseerd en heeft nagisting op fles. Een bier dat dus heel wat jaren bewaard kan worden!

Brouwerijen in Delft.jpg

Aantal brouwerijen in Delft

Jaar Aantal brouwerijen
1494 100
1510 138
1513 77
1514 98
1539 40–50
1568 100
1600 82
1612 44
1645 25
1679 17
2015 2

Het oudste café van Delft

‘Als vanouds. Sedert 1652’, staat er op de gevel van Bierhuis de Klomp gevestigd aan de Binnenwatersloot 5 te Delft. Ruim 360 jaar oud dus. Dat is een hele leeftijd. Het maakt Bierhuis de Klomp zelfs het oudste café van Delft.
Het kan niet anders of in ruim drieënhalve eeuw maakt een café heel wat mee. Onder het thema Klompverhalen vertellen huidige en voormalige klanten en eigenaars over hun belevenissen in en om het café op de Binnenwatersloot.

Scholierenproject WikiDelft–Bierhuis de Klomp

De bovenstaande tekst (m.u.v. de eerste twee alinea's) is afkomstig van een groepje scholieren die in het kader van een schoolopdracht een artikel aan WikiDelft hebben toegevoegd. De volledige tekst is terug te lezen op Bierhuis de Klomp–Scholierenproject WikiDelft.

Situatie anno 2016

In de jaren negentig van de twintigste eeuw was de situatie op de biermarkt erg eenzijdig. Er waren wereldwijd enkele grote drankenconcerns die de meest bierbrouwerijen in bezit hadden. Hoewel er geen sprake was van een 'eenheidsbier', was er geen impuls tot vernieuwing. Daar kwam een reactie op: de opkomst van de microbrouwerijen. Ook in Nederland en in Delft kwamen er initiatieven op de biermarkt.
In 2016 zijn er drie Delftse brouwers. Een ervan, bierhistoricus Aad van der Hoeven, laat zijn bier buiten Delft brouwen. De tweede, De Bierfabriek, brouwt de bieren Rosso en Nero op de locatie aan de Burgwal. De derde, Delftse Stadsbrouwerij De Koperen Kat, is gevestigd aan de Schieweg en brouwt verschillende bieren.


Bierbrouwerijen-Delft.jpeg
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies