5 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: S7189
Bierhuis De Klomp: een tempel van collectief Delfts geheugen
: R72739
De Houten Schoen
: R31016
Bier in kruiken
: R75733
Klompverhalen
: R78303

Bierhuis de Klomp

From VerhalenWiki

Revision as of 14:07, 23 March 2014 by Mvoorsouw (Talk | contribs) (Waar komt die naam vandaan?)

Jump to: navigation, search
Logo Bierhuis de Klomp

Het oudste café van Delft

‘Als vanouds. Sedert 1652’, staat er op de gevel van Bierhuis de Klomp. Ruim 360 jaar oud dus. Dat is een hele leeftijd. Het maakt Bierhuis de Klomp zelfs het oudste café van Delft.

Klompverhalen

Het kan niet anders of in ruim drieëneenhalve eeuw maakt een café heel wat mee. Onder de noemer Klompverhalen vertellen huidige en voormalige klanten en eigenaars over hun belevenissen in en om het café op de Binnenwatersloot.

Klompverhalen.jpg

Geschiedenis

Graven in de archieven

Bierhuis de Klomp mag dan wel 360 jaar oud zijn, het pand waar het café in zit is nog veel ouder. Het is in 1538 gebouwd, vlak na de grote stadsbrand. Eigenares Heleen Huis is in de archieven gedoken om zoveel mogelijk van de geschiedenis op te graven. ”Ik ben al een heel eind gekomen, maar niet helemaal tot aan het begin. Dat hoop ik nog wel een keer uit te komen. Het is leuk om te doen. En mensen vinden het leuk om te weten. Alleen zullen ze het niet zo snel zelf uitzoeken. Het is dus echt een stukje geschiedenis dat leeft bij de gratie van het vertellen, de overlevering.” Het onderzoek heeft in ieder geval wel al veel opgeleverd over het pand zelf.

Bier schenken was bijzaak

Natuurlijk kun je het huidige Bierhuis de Klomp niet vergelijken met het ‘café’ van 360 jaar geleden. Het schenken van alcoholhoudende drank was in die tijd vaak slechts een bijzaak van de winkelier, de timmerman, de zadelmaker of wat voor ambachtsman dan ook. Bij de Klomp was dat lange tijd niet anders. Een verhaal dat Heleen heeft weten te achterhalen vertelt dat het zo’n uitbater is geweest waar het café zijn naam aan heeft te danken. “Er zou een timmerman in het pand hebben gezeten die bier schonk en ook klompen maakte.”

Waar komt die naam vandaan?

Heleen geeft echter de voorkeur aan de wat romantischer variant. Die beschrijft hoe de Klomp zijn naam heeft gekregen dankzij de boeren uit het Westland. Zij kwamen met hun schuiten naar Delft om hun waren aan de man te brengen. Via de Waterslootsepoort voeren ze de Binnenwatersloot op, op weg naar de Waag. Maar voor ze daar naar toe gingen stopten ze bij de eerste de beste gelegenheid binnen de stadsmuren waar ze de keel konden smeren. Ze waren van harte welkom maar hun klompen moesten ze buiten laten staan. En aan de rij klompen die voor de deur stond, zou Bierhuis de Klomp zijn naam te danken hebben.

Trapgevel vervangen

Zekerheid over de oorsprong van de naam de Klomp is er dus niet. Wel staat vast dat het pand er destijds heel anders uitzag dan nu. De voorgevel bijvoorbeeld was ooit een trapgevel met een houten onderpui. De verdiepingen hadden kruiskozijnen en glas-in-lood ramen met luikjes. Begin 19e eeuw is de trapgevel vervangen door de huidige gevel, in sobere Empirestijl.
“Rond 1900 is de gevel verder aangepast”, zegt Heleen. “Toen is de opgang naar de bovenverdieping naar voren verplaatst. Die zat eerst achterin de voorkamer.” Aan het plafond kun je nog zien waar dat precies was, want dat trapgat is toen uiteraard dichtgezet. Recht ertegenover is het plafond ook gerepareerd. Daar zat destijds een rookkanaal van de haard die de begane grond verwarmde.

Origineel detail

Het originele pand was veel kleiner dan het huidige café. Het bestond uit een voor- en een achterhuis. De achterste muur van de Blauwe Kamer was toen de achtergevel. “Je kunt dat nog wel zien”, zegt Heleen. “Bijvoorbeeld aan de kozijnen in die muur, die zijn echt van een buitengevel.” Het achterste deel van het huidige café was toen een losstaand pakhuisje, aan de Smitsteeg.
In de Blauwe Kamer, die overigens zijn naam dankt aan de wanden vol Delfts Blauw, is tegen het plafond nog één element te vinden dat er naar alle waarschijnlijkheid in het originele huis ook al heeft gezeten. De meeste consoles onder de balken hebben een ojiefvorm met leeuwenmasker, dat dateert uit de renaissance. Eén console echter is anders. Die heeft een peerkraalmotief en dat is laatgotisch; uit de tijd dus waarin het pand is gebouwd.

Bier schenken wordt hoofdzaak

De Klomp heeft een hele rits eigenaren gehad, maar in de 20ste eeuw hebben ze echt belangrijke stempels op het café gedrukt. Dat begin in 1925, toen Chris van Velzen het pand kocht. Ook het pakhuisje dat erachter lag, in de Smitsteeg, kwam in zijn bezit. Vanaf dat moment was het schenken van bier niet langer bijzaak. “Chris heeft van de Klomp een echt café gemaakt”, zegt Heleen.

Het klooster uit, de kroeg in

Vrij kort daarna deed de beroemdste kastelein van de Klomp haar intrede in het bedrijf, tante Lena. “ Ze was de dochter van Chris van Velzen”, vertelt Heleen. Hij heeft haar uit het klooster gehaald om hem in het café te helpen.” Tante Lena heeft uiteindelijk zo’n veertig jaar lang de zaak gerund. Het is dus niet zo gek dus dat er over haar de nodige prachtige verhalen de ronde doen. Ongetwijfeld komt een aantal daarvan ook op WikiDelft.

Belangrijke mijlpalen

Tante Lena deed een aantal dingen met de Klomp die zeer bepalend zijn geweest voor de toekomst van het café. Zo liet ze begin jaren zestig de binnenplaats tussen het café en het achtergelegen magazijn overkappen. Daar kwamen de toiletten en het leverde een grotere opslagruimte op. Dat laatste was nodig want in de Klomp bier werd toen nog uitsluitend uit flessen geschonken.
In 1968 verkocht tante Lena de Klomp aan brouwerij de Drie Hoefijzers. Heleen: “Daarmee zorgde ze ervoor dat het café een café zou blijven, en dat het interieur niet te veel zou veranderen.”

Eigenaars/uitbaters door de eeuwen heen

Tot 1876 waren woonhuis en pakhuis voor het kadaster één geheel. In 1876 zijn ze gesplitst.

Eigenaars

1832 Carl Hendrik Jonger (zadelmaker) Woonhuis + pakhuis
18?? Daniël Overvoorde (grutter) Woonhuis + pakhuis
1874 Johanna Overvoorde Woonhuis + pakhuis
1876 Anthonie Frederik Elfferich (koopman) Pakhuis
1884 Antonia Overvoorde Woonhuis
1892 Johannes de Roo (winkelier) Woonhuis
1896 Johannes de Roo (winkelier) Pakhuis
1904 Frans Hendrik Prins(timmerman) Woonhuis + pakhuis
1925 Gerardus Jacobus van Domburg(kleermaker) Woonhuis + pakhuis
1925 Christiaan Norbertus van Velzen (caféhouder) Woonhuis + pakhuis
1951 Helena van Velzen (caféhouder) Woonhuis + pakhuis
1966 Brouwerij De Drie Hoefijzers Woonhuis + pakhuis
1966 Vereeniging Pensioen Risico Woonhuis + pakhuis

Uitbaters

1966 Jan Langenberg (Jan de Limburger)
1979 Rick
1982 Mona en Leo
1987 John van Dijk
2000 John en Maria de Bruijn
2004 Maria van Eendenburg en Heleen Huis
2011 Heleen Huis en Bart van Leeuwen


Trivia

 • Tot 1876 waren woonhuis en pakhuis voor het kadaster één geheel. In 1876 zijn ze gesplitst.

 • Achter de bar hangt een foto uit 1912 met de vernieuwde gevel van Bierhuis de Klomp. Op de foto staat Chris van Velzen; de vrouw naast hem is niet - zoals velen denken - de jonge Lena, maar Lena’s zuster.

 • De rode klapstoel naast de toog is een theaterstoel. Hij komt uit het oude Carré. Henk de Graaf heeft hem aan Bierhuis de Klomp geschonken.

 • De schouw in de achterkamer is origineel 18e-eeuws, in de Lodewijk XIV stijl. Hij heeft echter nooit op die plek gezeten.

 • Het wandkabinet in de Blauwe Kamer is daar in de 18e eeuw ingezet. Er is toen handig gebruik gemaakt van de ruimte tussen Buitenwatersloot 5 en 7.

The #evp parser function was deprecated in EmbedVideo 2.0. Please convert your parser function tag to #ev.Klomp in de 21ste eeuw

Uitbreiding

Inderdaad is sinds 1968 nog maar één grote aanpassingen gedaan. Dat was in 2000, toen John en Marie de Bruijn het café aan de Binnenwatersloot kochten. “Ze hebben de Klomp flink uitgebreid”, zegt Heleen. Het magazijn werd kleiner en de toiletten verhuisden van de overdekte binnenplaats verder naar achteren. Ook de verdieping boven het magazijn is toen bij de het café getrokken. Tegenwoordig heet het de Eetage. In 2006 is de toog verlengd.

Ziel van de Klomp blijft behouden

Sinds 2011 zijn Heleen Huis en Bart van Leeuwen eigenaar van de Klomp. Zij hebben het café gelaten zoals het was. En zo zal het ook wel blijven, als we Heleen mogen geloven. “Deze inrichting, deze indeling, er klopt niets van. Maar het is de ziel van de Klomp. Dat moet je niet veranderen.”

Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag is Bierhuis de Klomp de gehele dag geopend. Eigenaresse Heleen geeft non-stop rondleidingen door het pand.
Programma Open Monumentendag 2013

The #evp parser function was deprecated in EmbedVideo 2.0. Please convert your parser function tag to #ev.Café Top 100

Sinds 2011 staat Bierhuis de Klomp in de Café Top 100 van Misset Horeca. Als nieuwkomer zijn ze gestart op nummer 90, vervolgens gestegen naar nummer 85 en daarna naar nummer 66, waarna ze als snelste stijger op plek 44 terecht zijn gekomen.

Posities Café Top 100 Bierhuis de Klomp

 • 2014: snelste stijger; 44 (bekendgemaakt op 18-11-2013)
 • 2013: 66
 • 2012: 85
 • 2011: 90 (bekendgemaakt op 20 november 2010)
The #evp parser function was deprecated in EmbedVideo 2.0. Please convert your parser function tag to #ev.


____________________________________

Scholierenproject WikiDelft

Hieronder is de tekst te vinden van een groepje scholieren die in het kader van een schoolopdracht een artikel aan WikiDelft heeft toegevoegd. Relevante teksten zijn reeds op andere pagina's op WikiDelft geplaatst.

Inleiding

Wij hebben gekozen voor het onderwerp bier, omdat bier vroeger in delft belangrijk onderdeel was voor de economie. En daarin hebben we ons gespecialiseerd op Bierhuis “De Klomp”. En natuurlijk vinden wij het ook een interessant onderwerp om hier over ons geschiedenis po te houden. Hier boven kunt u zien welke deelonderwerpen wij hebben in onze verslag.


Het gebouw vroeger en nu

Het gebouw is gebouwd in 1652, en is sinds die tijd al in gebruik als een café. Hiermee is het café het oudste in Delft, en misschien ook wel in Nederland. Er werd geen bier gebrouwen in het bierhuis, het bier werd ingekocht. In Nederland was het water in die tijd niet schoon om te drinken. Het water werd uit de grachten gehaald, en in diezelfde grachten werd het afval gegooid. Ook het riool mondde uit op de grachten. Bij de productie van bier werd het bier gekookt, waardoor de schadelijke bacteriën die in het water zaten stierven. Daarom werd er door iedereen (behalve de heel armen) bier gedronken met een heel laag alcoholpercentage. Ook kinderen dronken dit bier. Daardoor bloeide de bierindustrie in Nederland. Maar ’s avonds wilden mannen bier drinken met een hoger alcoholpercentage, en dit soort bier werd geschonken in de kroegen en cafés. Het bierhuis was zo’n plek. Waarom heet het Bierhuis de Klomp? Het bierhuis heeft deze naam omdat het een plek was waar bier en andere dranken werden geschonken. Het deel huis komt omdat er boven het café een woonetage is waar de eigenaar woonde. Bierhuis was dus eigenlijk meer een aanduiding wat voor soort plek het was, en later heeft het als naam ook het Bierhuis gekozen. Het de Klomp is een naam aanduiding, maar het is ons niet duidelijk geworden waarom er voor de Klomp is gekozen. Misschien was de achternaam van de oprichter Klomp, of was een klomp zijn gelukssymbool.

Bierbrouwerijen in Delft

Op het hoogtepunt van de bierbrouwerijen in delft waren er 200 brouwerijen. Zoals op het onderstaande kaartje te zien is stonden deze brouwerijen aan de grachten, omdat in de grachten het hoofdingrediënt van bier, water, volop aanwezig is. Deze brouwerijen brouwden allemaal hun eigen bier, volgens hun eigen recept. Veel brouwerijen hadden een eigen café waar ze hun bier konden verkopen. Het Delftse bier werd ook geëxporteerd naar verschillende steden, ook sommige in het buitenland. De stad Delft verdiende ook flink aan de brouwerijen, zoals te zien is in de onderstaande grafieken. Delft had rond 1500 ongeveer 200 bierbrouwerijen tussen de vestingmuren.

Bierhistorie Delft

Bierhistorie Delft viert haar eerste lustrum met een nieuw Delfts biertje 'Jubilator Stout'. Aad van der Hoeven, initiatiefnemer, brengt de vergeten bierhistorie van de Prinsenstad onder de aandacht van een groot publiek. Het bier wat scheepslieden aan boord dronken heette stout bier. Het bier had een lange houdbaarheid. De vaarders in de VOC tijd brachten dit ook naar het verre Oosten waar ze het bier verhandelden voor koffie, thee en cacao.Het Delfts Jubilator Stout bier is ontwikkeld met een terugblik naar de VOC-tijd. Bij het afvullen van het Stoutbier is er namelijk koffie toegevoegd. Hierdoor heeft het een zwarte kleur en een lichte bittere smaak. Het bier is ongefilterd, ongepasteuriseerd en heeft een nagisting op fles. Het bevat 5,5% alcohol en is gebrouwen bij Huisbrouwerij Klein Duimpje uit Hille gom.

Delfts Dubbel Gerste

Het recept is door Huisbrouwerij Klein duimpje uit Hillegom tot een hedendaags drinkbaar bier gebrouwen. Het is een pittig en volmout bier, iets zoetig, hoppig en bitter van smaak. De donkere kleur van het bier is afkomstig van chocolade mout. Het bier bevat meer alcohol dan het vroeger bevatte, het is uitgekomen op 7.5 %. Het bier is ongepasteuriseerd en heeft nagisting op fles. Een bier dat dus heel wat jaren bewaard kan worden!
Aantal brouwerijen in Delft

Jaartal Aantal brouwerijen

1494 100

1510 138

1513 77

1514 98

1539 40-50

1568 100

1600 82

1612 44

1645 25

1679 17

Biersoorten in het bierhuis.

In het bierhuis werd vroeger bier verkocht van verschillende brouwerijen uit Delft, maar het is onduidelijk welke. Er werden verschillende soorten verkocht. Ook nu nog worden er 2 bieren uit Delft verkocht, Delftse Muselaere en Delftse Gruyt. Er worden ook vele andere bieren verkocht uit binnen- en buitenland.

Bronnen

 • http://www.bierhuisdeklomp.nl
 • Dubbeldelft het veranderend beeld van een halve eeuw delft door Tiemen vd Reijken en Willem de Bie
 • Delft verleden tijd door S. Schillemans en A. van der Kruk
 • We zijn ook een keer langsgaan bij het bierhuis en hebben daar vragen gesteld
 • 750 jaar Delft, de Delftenaren en hun dagelijks leven
 • Het boek “Delft stad met een vergeten bierhistorie”, door Aad van der Hoeven
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies