geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Biloth, Abraham Andriesz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Hij woonde of werkte niet in Delft. Wat doet Abraham Andriesz Biloth dan in deze rubriek over Delftse meesters?
Wel, meester was hij wel. Ook was hij Hollands. Hij en zijn broer, die passementwerker en winkelier was, kwamen uit Amsterdam maar hadden een zuidelijke achtergrond; de gebroeders Biloth. Hun moeder heette Anne Crepel en hun vader Andries Biloth, bijgenaamd La Touche. Het beroep van vader is niet bekend. Vader Andries Biloth woonde tussen 1626 en 1630 in Utrecht maar het lijkt erop dat het gezin naar de hoofdstad verhuisde gezien het feit dat bij het huwelijk van beide zonen (Abraham en Daniël) de vermelding ‘wonend in Amsterdam’ staat. Moeder overleed in 1645, vader omstreeks 1640.
Het was Abraham Andriesz Biloth die in 1659 van de hoofdstad naar de Prinsenstad trok om aldaar in het huwelijk te treden met de Delftse Maddaleen Bourgee die in de Choorstraat woonde. Maddaleen was weduwe van Isaac la Claverij. Maddaleen zal omstreeks 1637 geboren zijn en Abraham, voor wie dit het eerste huwelijk was, omstreeks 1634 (waarschijnlijk in Amsterdam).
Abrahams broer Daniël Andriesz Biloth, volgde zijn voorbeeld in 1674 en koos voor een Delftse bruid. Daniël was ouder dan zijn broer (gedoopt in Utrecht in 1626). Hij was eerder getrouwd geweest (1666) met de Amsterdamse Maria Asselijn (1644–1670). In Delft trad hij in het huwelijk met Judit des Rayes, dochter van Samuel des Rayes. Zowel het huwelijk van Abraham als dat van Daniël werd voltrokken in de Franse kerk.
Behalve voornoemde broers kwam er in Delft nog een Pieter Biloth voor. Gezien het feit dat deze familienaam in Delft vrijwel niet voorkwam, moet hij haast wel familie geweest zijn, mogelijk een broer. Vermoedelijk zijn zowel Pieter als de beide broers Abraham en Daniël niet in Delft blijven hangen, want afgezien van de hier besproken vermeldingen is er niets meer van hen in deze stad vernomen.
Schilder, stadsschilder en ambtenaar Abraham Andriesz Biloth werd op 19 januari 1689 in Amsterdam begraven. Zijn broer Daniël op 9 december 1693, eveneens in Amsterdam.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies