2 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: C262
Onze grachten
: R24550

Bongers, Berend Adrianus

From VerhalenWiki


(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Markt in Delft op de Markt in Delft door Berend Adrianus Bongers

Kunstschilder Berend Adrianus Bongers werd geboren in Den Haag op 2 juli 1866 en overleed te Delft op 7 november 1949. Zijn werkzame periode liep vanaf 1881 tot 1949 en hij was werkzaam in Den Haag, Delft en Amsterdam. Bongers schilderde landschappen, stadsgezichten, portretten, genrevoorstellingen, figuurvoorstellingen en stillevens. Berend was lid van de Pulchri Studio en van Arti et Amicitiae. Aanvankelijk schilderde Bongers zijn landschappen in de trant van de Haagse School.
Bongers kreeg zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij was niet alleen schilder, maar ook tekenaar, etser, aquarellist en tekenleraar. Hij was de leermeester van tal van tekenaars en kunstschilders waaronder Louis Bron, Steef Geerling en Henriquetta Ahrens. Berend Bongers gaf les in het Middelbaar Onderwijs, maar was ook docent bij de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Voorts was hij chef d'atelier bij de Delftse aardewerkfabriek 'De Porceleyne Fles'.
Berend was gehuwd met Maartje (Maagje) Gerarda Hardenberg met wie hij kinderen had. Maartje overleed op 20 oktober 1954, Berend Adrianus Bongers stierf op 7 november 1949 op de leeftijd van 83 jaar. Beiden stierven te Delft.
Een schilderij van de hand van Bongers waarop de Amsterdamse grachtengordel stond afgebeeld werd in 2011 op een veiling aangeboden met als richtprijs € 150 tot € 250. De aquarel die op deze pagina staat afgebeeld, toont de Markt te Delft met zicht op de Voldersgracht. Het is donderdag, want er is markt. Het werk werd in 2013 te koop aangeboden voor € 275.

Bronnen: RKD, DTB-Delft

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies