geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Brandewijnbrander

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Fragment uit een werk van Jan Steen
Het drinken van wijn is van alle tijden. Maar wanneer wijn te lang bewaard wordt, slaat bederf toe en wordt de wijn zuur. Om de alcohol niet verloren te laten gaan kan men de wijn distilleren. Het was in de late Middeleeuwen dat dit distilleren in wijnproducerende landen een grote vlucht nam. Deze alcohol hoopte men in de noordelijke landen van Europa weer aan te kunnen lengen en als wijn te verkopen.

Voordeel van het distilleren was dat het volume verkleind werd en daardoor het transporteren makkelijker en dus goedkoper. Van het achteraf verdunnen kwam echter niet veel terecht doordat men ontdekte dat de onverdunde drank beter van smaak was dan aangelengde drank. Men noemde de nieuwe drank brandewijn ('brandy' in Engeland en 'Weinbrand' in Duitsland).
Na de distillatie volgde het filtratieproces over houtskool waarna men het verder kon verwerken met vruchten of kruiden. De brandewijn bevatte tenminste 35% alcohol. Bij consumptie werd dan veelal nog suiker toegevoegd.
Tegenwoordig distilleert men in Nederland geen wijn meer als basis voor brandewijn. Men gebruikt nu neutrale alcohol en voegt daar suiker en extracten aan toe.
Ook in Delft werd volop brandewijn geproduceerd. En dus kende Delft tal van brandewijnbranders zoals bijvoorbeeld Jan Jansz van de Does, Willem Claesz van Schie en Olivier van Witmond die allen medio zeventiende eeuw leefden. Jan woonde aan de Voorstraat, Willem op de hoek van het Oosteinde met de Dronckensteeg (Donkerstraat) en Olivier woonde aan de oostzijde van het Noordeinde nabij de Haagpoort. Olivier was niet in Delft geboren, maar afkomstig uit Utrecht.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies