geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Coge de, Abraham

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Sint Lucasgilde. Voldersgracht J.W.Stolk
Abraham de Coge (Cooge) werd vóór 1606 geboren, waarschijnlijk in Alkmaar. Hij verhuisde in 1632 naar Delft.

Abraham was als kunstschilder in 1632 lid geworden van het gilde waarvan hij meerdere malen deken was; het Sint-Lucasgilde. Hij was een belangrijk handelaar in kunst (de belangrijkste in Delft) en luxe goederen en bezat schilderijen van diverse bekende schilders. Hij reisde met zijn handel de jaarmarkten af in Holland en Vlaanderen, hierdoor zullen veel werken van Delftse oorsprong zijn verspreid over de Lage Landen.
In november 1630 kreeg hij toestemming om twee maal per week in schilderijen te mogen handelen op de galerij van het gebouw van de Staten-Generaal. Op 6 december 1666 werd hij meester-plateelschilder bij het pottenbakkersgilde, waarvan hij enkele keren hoofdman is geweest. De Coge was verbonden aan plateelbakkerij de Dissel aan de Molslaan.
Abraham was de eigenaar van een woning aan de Verwersdijk te Delft, genaamd ’t Gulden Comptoir. Deze woning werd door een bejaarde dame gehuurd voor 7,5 gulden per maand. Volgens Historisch GIS Delft waren de woningen (nu) Verwersdijk 8 en 23 in eigendom bij Abraham Cooge.
Abraham was naast schilder en kunsthandelaar ook graveur, kweekte en verhandelde tulpen en handelde in Delfts blauw aardewerk. Van zijn hand is een gravure bewaard gebleven met de afbeelding van prins Frederik Hendrik. Deze werd vervaardigd tussen 1640 en 1660 en is in het bezit van museum Boijmans van Beuningen.

Portet van Frederik Hendrik door Abraham de Coge. (Boijmans Van Beuningen)

Abraham werd als weduwnaar begraven op 19 februari 1686 in de Nieuwe Kerk te Delft.
Bovenstaande tekst werd ontleend aan het boek Delft gezien door de ogen van HET DELFTSE GESLACHT STUIJLING, waarin tal van Delftse schilders staan beschreven. Vaak schilders waarvan weinig bekend was.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies