1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
De Kattebel : berichten over bier beleving en business
: R80481

Delftse Stadsbrouwerij De Koperen Kat

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Kklogo.png

Stadsbrouwerij De Koperen Kat werd op 1 juni 2011 opgericht door Rolf Katte. Daarmee was er na bijna negentig jaar weer een bierbrouwerij in Delft. Tijdens een rondleiding door Delft bleek dat de stad in de vijftiende en zestiende eeuw samen met Haarlem en Gouda dé bierstad van Nederland was en dat er sinds 1922 geen brouwerij meer actief was, nadat brouwerij De Gekroonde P de deuren had gesloten.

De volgende dag schreef Katte zich bij de Kamer van Koophandel in als 'Delftse Stadsbrouwerij'.

Daarna werd er links en rechts gezocht naar zoveel mogelijk informatie over bierbrouwen, recepten en vooral naar apparatuur, die uiteindelijk gevonden werd bij een kennis Koen van Amerongen in de vorm van een 20L Braumeister brouwketeltje die voor een periode geleend kon worden.

In de keuken van het andere bedrijf van Katte werd onder leiding van vriend Bert Berends de eerste brouwpoging ondernomen en het eerste brouwsel werd een Blondbier dat al direct vernoemd werd naar Rolf’s oudste dochter Anouk. Deze eerste brouwsessie ging echter niet zonder slag of stoot aangezien de pomp van de ketel verstopte en er zelfs een druppel bloed in terecht kwam; maar ach, het bier moest toch nog koken, dus geen probleem.....

Vervolgens werd na het koken het SG gehalte gemeten en daaruit bleek dat het een bier zou worden met nog geen 3% Alcohol en dat was niet het resultaat wat ze voor ogen hadden en dus moest er suiker worden toegevoegd om het SG gehalte hoger te krijgen en zodoende meer potentieel alcohol te creëren, maar na toevoeging van een aantal zakjes suiker en 4 klontjes was het resultaat nog niet naar wens en werd er zelfs een oude bus poedersuiker uit de kast gehaald en in de ketel verwerkt. Dit resulteerde 3 weken later in een redelijk drinkbaar blondbier met bijna 4% alcohol, dat bij Rolf thuis met een aantal vrienden op een vrijdagavond werd getest onder het genot van wat kaas en worst.

Een aantal weken later bleek doordat er poedersuiker was toegevoegd en er waarschijnlijk toch niet helemaal 100% hygiënisch is gewerkt die brouwdag, dat het bier zuur was uitgeslagen en daarop is op 1 of 2 flessen na alles weggegooid; de resterende fles(sen) staan in de kast, zoals nog een aantal van de eerste brouwsels. De eerste flessen waarin werd afgevuld waren 0,5L Erdinger flessen, aangezien deze thuis ook regelmatig werden genuttigd, waren dus voorhanden en vergden minder moeite dan de kleinere 33cl Nederlandse bierflessen.

Begin 2012 werd er een 50L brouwketel aangeschaft van hetzelfde merk en een aantal maanden later zelfs een tweede 50L ketel, want inmiddels was er een vriendenclub van de Koperen Kat opgericht om zodoende zonder de benodigde vergunningen toch besloten proeverijen te kunnen organiseren. De allereerste proeverij voor mensen van buitenaf werd gegeven aan een afdeling van de gemeente Den Haag die met 9 man in het kantoortje van het Exportverpakkingsbedrijf aan 2 statafels het verhaal van de brouwerij en haar bieren aanhoorden onder het genot van een aantal biertjes en heerlijke stukjes kaas en worst.

Inmiddels had de brouwerij ook een prachtig logo ontworpen en in het log staat een Kat die een wapenschild vast heeft en dat wapen staat voor het –toen- nieuw verzonnen familiewapen van Rolf, met linksboven het stadswapen van Delft zijn woonplaats, daarnaast rechts bovenin een waterpolo speler; zijn sport, daaronder rechts het rood/witte stadswapen van Utrecht zijn geboortestad en tenslotte linksonder een kist die staat voor het Exportverpakkingsbedrijf dat Rolf eind 2003 oprichte in Delft.

In februari 2013 verhuisde de brouwerij inpandig naar de voorkant van het pand van de voormalige Kabelfabriek naar het gedeelte waar vroeger de kabels werden beschermd met een gelatinelaag en dat was dus ook nog goed te zien en te voelen destijds aangezien alle muren en vloeren daarmee onder zaten. Nadat er flink was gesloopt, geklust en schoon gemaakt werd alles overgeplaatst en had de Brouwerij inmiddels ook een Horeca vergunning gekregen van de gemeente Delft; 14 maanden nadat ze de eerste aanvraag hadden ingediend.

Een maand later in maart werd er een 200L brouwketel overgenomen van Valleibieren uit Leusden die de brouwwerkzaamheden aan de wilgen hing en samen met alle overige brouwmaterialen werd alles overgeheveld naar Delft. Nu kon er eindelijk een beetje voorraad gecreëerd worden dacht men, maar ook deze voorraden bleken te schaars voor de enthousiaste bierliefhebbers in Delft, want inmiddels waren er ook een aantal Horecazaken die het Delftse bier konden waarderen en het op tap of op fles ging verkopen.

Eind februari 2014 werd er een nieuwe brouwer en kennis van de familie Boyd Keijzer welkom gehete en dat is tot vandaag de dag nog steeds de Brouwmeester van De Koperen Kat ....en de naam, waar die vandaan komt; Koperen van de Koperen brouwketels die tot de verbeelding spreken en Kat komt van de achternaam van Rolf namelijk Katte.

Nadat een Delftse investeerder later 2014 aanbood een nieuwe grotere brouwinstallatie te financieren kon de groei van de brouwerij worden doorgezet en werd er vanaf september 2014 in een 10hL installatie gebrouwen afkomstig uit China en moest er weer opnieuw worden geleerd hoe te brouwen, aangezien dit een ander brouwsysteem was dan alle vorige ketels en na 3 maanden brouwen waren alle bieren weer op de gewenste smaak.

Inmiddels worden er de volgende bieren gebrouwen (in volgorde van ontstaan vanaf 2011).

Naam Type Alc.% Bijzonderheden
Blonde Anouk Blond 5,0% Meest gangbare en populaire bier, zeker onder de dames.
Balthasar Tripel 8,0% Vernoemd naar de moordenaar van Willem van Oranje.
Princebier Amber 7,0% Vernoemd naar de Princestad Delft (oude spelling).
Lindebier Weizen 6,0% Met Lindehoning, maar vernoemd naar Rolf's jongste dochter Linde.
Delftse Donderslag Herfstbock 7,0% Vernoemd naar de ontploffing van het oude Kruithuis in 1654, zacht, zoet en hoppige bock; betiteld als lekkerste Bockbier van Nederland 2015.
015 Pilsener 5,0% Met een klein bittertje en vernoemd naar het kengetal van Delft (2012)
Brrr… Winterbier 7,0% Zoet, met kandijsuiker gebrouwen, donker winterbier (2013).
D'Oostpoort Dubbel 6,0% Donker lichtzoete dubbel die afgeleid is van de Brrr…
Joie De Vivre Lentebock 6,5% Fris en fruitige lentebock (2014).
D-AL-G Algenbier 5,5% Een revolutionair nieuw bier, gebrouwen met Chlorella Algen. Nog geen maand nadat het was gebrouwen won het een Silver Award bij een grote bierwedstrijd in Dublin (2015).
De Kater Quadrupel) 10,0% Rokerige met koriander gebrouwen donker bier, vernoemd naar de volgende ochtend.

Met de komst van het schilderij “Het Straatje van Vermeer” gaat De Koperen Kat een speciaal Saison Bier brouwen die vanaf maart 2016 in diverse horeca en in de brouwerij te verkrijgen zal zijn; naam De Parel van Delft?

De Koperen Kat heeft een authentiek proefgedeelte waar men proeverijen, workshops, borrels en andere festiviteiten kan boeken en het is voor het publiek geopend van vrijdag t/m zondag; vanaf medio 2016 ook op donderdagavond open. Er is regelmatig op vooral zondag live muziek.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies