15 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: S7323
: S7418
: S7425
: S7245
: S7225
: S7143
: S7212
: S7283
: S7413
: S7271

Foto's (gebouwen)

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Kloosterkapel d.H.Geestzusters: exterieur (SourceRijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Author Hoogendijk, C. (Fotograaf)


Oostindisch Huis, Oude Delft (Gerard Dukker)
Rietveldse Toren, 2014 (Wikimedia, Natuur12
Toren/ Verdedigingstoren: Waltoren Phoenixstraat (ca. 1930, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Hoogendijk, C. (Fotograaf)
Gemeenlandshuis Ca. 1897, Detroit Publishing Co., under license from Photoglob Zürich
Stadhuis, Delft
Molen de Roos aan de Phoenixstraat. Van oorsprong op de stadswal gebouwde korenmolen. Molenaarshuis uit 1728 tegen de zeskantige onderbouw van de molen. Ronde bovenbouw dateert uit latere tijd. In 1926 werd de molen aangekocht door de Vereniging De Hollandsche Molen, waarmee de molen voor een dreigende ondergang werd behoed. In 1929, 1942 en 1964-1965 werden restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Door een samenspel van oorzaken ging de molen steeds schever staan. Die verzakking kwam tot stilstand, maar het betekende wel dat de kap niet meer goed gedraaid kon worden om de wieken in de wind te krijgen. Er was een ingrijpende restauratie nodig, die plaatsvond in de periode 1989-1990. Daarbij werd het bovenstuk recht gevijzeld en de daardoor ontstane kier met metselwerk opgevuld. In 2009 Vonden werkzaamheden plaats aan de molen De Roos in verband met de aanleg van de spoortunnel.
GEVANGENIS 'Het Steen', Stadhuis Een van de eerste gebouwen waaraan Delft zijn ontstaan heeft te danken, is de grafelijke hof. Omstreeks 1250 werd bij deze hof een bakstenen toren gebouwd, die diende als uitkijktoren en gevangenis. Zo’n gevangenis was van lieverlede nodig, want ten westen van de grafelijke hof was tussen de Oude en de Nieuwe Delf een nederzetting ontstaan, waaraan door graaf Willem II in 1246 de eerste stadsrechten waren verleend. Aangezien vrijwel alle gebouwen van hout waren, werd deze toren door de bevolking heel toepasselijk het ‘Steen’ genoemd. In 1275 werd er reeds een tweede veel grotere toren met dikkere muren bij gebouwd, die het ‘Nieuwe Steen’ werd genoemd. Dit is de toren, die nog steeds in het stadhuis aanwezig is. Omstreeks 1435 gingen deze torens deel uitmaken van het stadhuis. Bron: Delftguide.
Stadsboterhuis: Dit pand was oorspronkelijk het stadsboterhuis en stamt uit 1765. De kern van het pand is nog ouder. In het fronton aan de voorgevel is het stadwapen afgebeeld, geflankeerd door twee botertonnen. In de kroonlijst eronder staat de tekst: STADS - BOTER - HUIS - MDCCLXV. Van 1888 tot 1925 deed het gebouw dienst als gemeentelijk politiebureau. In de jaren zestig van de 20e eeuw zaten er de afdeling Secretarie van de gemeente Delft en later de afdeling Volkshuisvesting / Centraal Woningbeheer. In 1967 opende de wijnkelder De Keyser en begin jaren zeventig kwam op de begane grond een winkel voor interieurarchitectuur: Van Waay & Soetekouw. In 1994 opende in de kelder restaurant 't Boterhuis
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies