410 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
Cloisonné tegel 'LAD Delft, 10-14 mei 1940'
: 102822
Verslag van het Gemeente-archief en het Gemeente-museum over het jaar 1943
: R66435
Portret van Willem Reyersz. de Langue
: 157477
Bestemming voor historisch pand : Nieuw plan om huis het Wapen van Savoije te verbouwen tot gemeente-archief
: R51680
Bezit gemeente-archief aanzienlijk uitgebreid dankzij ingebruikneming van brandvrij archiefdepot
: R51784
Catalogus Jubileumtentoonstelling Gemeente-archief Dordrecht 5 - 16 november 1960
: R53550
Diverse courantenartikelen betreffende de opening van het nieuwe gemeente-archief te Delft
: R54345
Wat en voor wie is het Delftse Gemeente-archief
: R54646
Gemeente-archief kan pas in herfst nieuwe woning betrekken
: R57004
Historisch moment voor gemeente-archief Delft - Groot aantal oude archiefstukken terug
: R63607

Gemeente-archief

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

De voorganger van het gemeentearchief zat in het oude raadhuis van de gemeente Hof van Delft. Het gebouw staat er nog, aan de Sint Olofslaan. Het is een statig gebouw.
Als jonge jongen hield ik al veel van geschiedenis. De verhalen van opa en oma Bouwmeester leken wel avonturen. Delft was, in hun verhalen, een rijke stad die in de middeleeuwen stadsrechten kreeg van graaf Willem I. Een stad met veel bierbrouwers en later het beroemde Delfts blauw.
Ook Govert de Bultenaar kwam regelmatig voorbij. Zijn krachtige portret stond in de boeken die mijn opa liet zien. En hij staat op het dak van de Oude Kerk, in lood gegoten, op het oostelijke puntje van het koor. Hoog en grijs. Ik vroeg mijn moeder en mijn oma, nadat mijn grootvader overleden was, om meer verhalen. Meer dan dat zij wisten. Ik moest als schooljongen maar eens naar het gemeentearchief gaan. Daar is een aardige meneer die er alles van weet, en zeg maar dat opa Bouwmeester je opa was. Ik zal een jaar of 8-9 geweest zijn.
In mijn schoonste kleren belde ik aan, een groot huis met een erker aan de rechterkant. De zware deur ging open en een meneer vroeg wat ik kwam doen. ‘Meneer, ik wil zo graag wat meer weten over de geschiedenis van Delft.'
‘Kom maar mee’ zei de deftige meneer, ‘ik zal je naar de studiezaal brengen'. Achter de volgende zware deur was een grote ruimte met leestafels en er zat een oude meneer in driedelig zwart met een grijze baard. Aan de tafels zaten ernstige heren te lezen, dacht ik. ‘Nee, studeren,' zei hij later, en vertelde aan de oude archivaris wat ik kwam zoeken in dat oude archief. Een glimlach kwam over zijn gezicht, ‘Zo, wil jij wat meer weten over de geschiedenis van Delft. En is je opa opa Bouwmeester? Ja, die heb ik wel gekend.'
Hij wees mij een plek aan een lange leestafel. Knipte een lampje aan en zei dat hij wat ging zoeken. Na enige tijd kwam hij met een grote stapel boeken. De een nog groter dan de ander, 'De geschiedenis van de stad Delft' van Van Bleiswijk. Een nog groter exemplaar van Boitet. Platenboeken, ik kon vooruit. Bladzij na bladzij trok de geschiedenis aan mij voorbij. Met mooie gravures van gebouwen en regenten. Na enige tijd kwam hij achter mij staan, ‘Vind je het mooi jongen?’ Ik keek op en zag een paar vriendelijke ogen die op mijn opa leken. ‘Ik vind het heel mooi meneer. Mag ik nog eens vaker komen?’ De archivaris knikte, ‘Je komt maar jongen, wij hebben nog veel meer mooie boeken over Delft’.

Jaren later toen ik in de Oude Kerk werkte wilde ik nog meer weten over de Oude Kerk, het oudste godshuis van Delft. De broer van mijn baas Goudappel, C. Goudappel, was nu de gemeente-archivaris. Hij leek op de deftige meneer in mijn jeugd. Ik mocht weer aan een studietafel zitten. Weer tussen andere oude mannen, die boeken lazen en aantekeningen maakten. Ik maakte op mijn manier ook aantekeningen.
Wat bleek, dr. D.P. Oosterbaan had ondertussen een mooi boek geschreven over de geschiedenis van de Oude Kerk in de middeleeuwen. Hij was C. Goudappel als gemeente-archivaris opgevolgd. Even had ik het gevoel dat al mijn studeren over de Oude Kerk voor niets was geweest. Een echte doctor had al het werk gedaan? Het bleek gelukkig een mooi boek, waar ik nog veel uit kon leren.

Pieter de Ruyter © - deruyterrestauratie@12move.nl


Bron: uit de bundel 'Korte verhalen 2009-2010' van Pieter de Ruyter. Deze zullen binnenkort worden gepubliceerd.

Ander werk van Pieter de Ruyter : 'Verantwoord investeren. Woorden verven varen, gedichten 2000-2005'. ISBN-10 9090201521, ISBN-13 9789090201528, oktober 2005

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies