geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Gijsje, Malle

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Het beeld van Sint Sebastiaan aan de vroegere Bastiaansvest
De eer valt maar weinigen te beurt dat er een eeuw lang een straatnaam naar je vernoemd wordt, al is het dan maar officieus. De Delftse Malle Gijsje is één van die paar mensen die dit overkwam.

Gijsje zal waarschijnlijk van het vrouwelijk geslacht geweest zijn want in die dagen werd, door van een jongensnaam een verkleinwoord te maken, eenvoudig een meisjesnaam gecreëerd. Wat er precies zo mal was aan Gijsje zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar ze maakte zoveel indruk op haar omgeving dat de vest waaraan zij woonde, de Bastiaansvest, meer dan een eeuw lang in de volksmond de Malle Gijsjesvest werd genoemd. Tegenwoordig (sinds de negentiende eeuw) wordt de Bastiaansvest Zuiderstraat genoemd. Malle Gijsje woonde op het gedeelte naar de Oostpoort toe en vermoedelijk werd dus slechts het oostelijk deel van de Bastiaansvest Malle Gijsjesvest genoemd.
Gijsje leefde aan het begin van de zeventiende eeuw en overleed in november 1622. Haar moeder stierf een half jaar later. Beiden werden in de Nieuwe Kerk begraven. De laatst gevonden vermelding van de Malle Gijsjesvest in de Doop- Trouw- en Begraafboeken (DTB) van Delft dateert van oktober 1741. Dat wil echter niet zeggen dat diezelfde dag nog deze straatnaam uit de volksmond verdween. Evenmin als dat de eerste vermelding in 1622 tevens het begin hoeft te zijn van het gebruik van de straatnaam. Ruwweg mogen we daarom stellen dat de Malle Gijsjesvest van ca.1620 tot ca.1740 de volksbenaming was voor de oostelijke Bastiaansvest. De Bastiaansvest en de Bastiaanswaltoren die daar destijds gelegen was zijn vernoemd naar Sint Sebastiaan; de patroonheilige van het schuttersgilde. De huidige Sint-Sebastiaansbrug ligt ongeveer op de plaats van de vroegere waltoren.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies