geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Difference between revisions of "Gouda, Arnoldus"

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
m (hernoemde Arnoldus Gouda naar Gouda, Arnoldus)
m
 
Line 1: Line 1:
Arnoldus Gouda is één van de weinige oude meesters waarvan we de exacte geboortedatum weten. Hij werd namelijk op 7 oktober 1653, vermoedelijk in Rotterdam, geboren. Hij was de zoon van de Delftse kunstschilder [http://www.wikidelft.nl/index.php?title=Adriaen_Arentsz_Gouda Adriaen Arentsz Gouda](Goud A) en de Rotterdamse Catharina Jansdr Bock. Arnoldus verloor zijn beide ouders al jong. Zijn moeder verloor hij reeds als baby. Zij werd op 30 augustus 1654 in Rotterdam begraven. Na haar dood keerde vader Adriaen met Arnoldus naar Delft terug. Arnold bracht zijn jeugd door aan de Verwersdijk (oostzijde). Maar op 10 januari 1667, Arnoldus was toen pas dertien, overleed ook zijn vader. Arnoldus was de enige erfgenaam van zijn vader, die hem tal van schilderijen naliet, goud en zilver en de woning die vader Adriaen op zijn beurt weer van zijn moeder had geërfd. Die moeder, Arnoldus’ oma dus heette Aegje Maertens Borst en de woning was gelegen aan de Voorstraat. Dit is ter hoogte van het huidige huisnummer 60 (oostzijde) geweest, destijds geheten de Vergulde Claeuw. De woning werd verhuurd voor ƒ 180,-- per jaar. Wat er vervolgens met Arnoldus gebeurde is een zwart gat. Zorgde zijn oom Martinus, die eveneens aan de Verwersdijk woonde, voor hem? Of ontfermde de rijke familie Borst zich over de jongen? Wat we wel weten is dat Arnoldus in 1683 in Den Haag werkzaam was. Arnoldus Gouda zal de beginselen van de schilderskunst ongetwijfeld van zijn vader hebben geleerd. Maar bekend is dat hij ook een leerling van Willem Doudijns was. Het overlijden van Arnoldus is niet gevonden.
+
Arnoldus Gouda is een van de weinige oude meesters waarvan we de exacte geboortedatum weten. Hij werd namelijk op 7 oktober 1653, vermoedelijk in Rotterdam, geboren. Hij was de zoon van de Delftse kunstschilder [[Adriaen Arentsz Gouda]] (Goud A) en de Rotterdamse Catharina Jansdr Bock. Arnoldus verloor zijn beide ouders al jong. Zijn moeder verloor hij reeds als baby. Zij werd op 30 augustus 1654 in Rotterdam begraven.<br>
 +
Na haar dood keerde vader Adriaen met Arnoldus naar Delft terug. Arnold bracht zijn jeugd door aan de [[Verwersdijk]] (oostzijde). Maar op 10 januari 1667, Arnoldus was toen pas dertien, overleed ook zijn vader. Arnoldus was de enige erfgenaam van zijn vader, die hem tal van schilderijen naliet, goud en zilver en de woning die vader Adriaen op zijn beurt weer van zijn moeder had geërfd. Die moeder, Arnoldus’ oma dus heette Aegje Maertens Borst en de woning was gelegen aan de [[Voorstraat]]. Dit is ter hoogte van het huidige huisnummer 60 (oostzijde) geweest, destijds geheten 'De Vergulde Claeuw'. De woning werd verhuurd voor 180 gulden per jaar.<br>
 +
Wat er vervolgens met Arnoldus gebeurde is een zwart gat. Zorgde zijn oom Martinus, die eveneens aan de [[Verwersdijk]] woonde, voor hem? Of ontfermde de rijke familie Borst zich over de jongen? Wat we wel weten is dat Arnoldus in 1683 in Den Haag werkzaam was. Arnoldus Gouda zal de beginselen van de schilderskunst ongetwijfeld van zijn vader hebben geleerd. Maar bekend is dat hij ook een leerling van Willem Doudijns was. Over het overlijden van Arnoldus is niet gevonden.
  
 
Bronnen: DTB-Delft, Ecartico, ONA-Delft, DTB-Rotterdam, Bredius, Historisch GIS.
 
Bronnen: DTB-Delft, Ecartico, ONA-Delft, DTB-Rotterdam, Bredius, Historisch GIS.
  
[http://www.wikidelft.nl/index.php?title=Begrippenlijst_m.b.t._Delftse_Meesters uitleg gebruikte termen en afkortingen]
+
[[Begrippenlijst_m.b.t._Delftse_Meesters|Uitleg gebruikte termen en afkortingen]]
  
 
[[category:Delftse Meesters]]
 
[[category:Delftse Meesters]]

Latest revision as of 11:16, 13 November 2013

Arnoldus Gouda is een van de weinige oude meesters waarvan we de exacte geboortedatum weten. Hij werd namelijk op 7 oktober 1653, vermoedelijk in Rotterdam, geboren. Hij was de zoon van de Delftse kunstschilder Adriaen Arentsz Gouda (Goud A) en de Rotterdamse Catharina Jansdr Bock. Arnoldus verloor zijn beide ouders al jong. Zijn moeder verloor hij reeds als baby. Zij werd op 30 augustus 1654 in Rotterdam begraven.
Na haar dood keerde vader Adriaen met Arnoldus naar Delft terug. Arnold bracht zijn jeugd door aan de Verwersdijk (oostzijde). Maar op 10 januari 1667, Arnoldus was toen pas dertien, overleed ook zijn vader. Arnoldus was de enige erfgenaam van zijn vader, die hem tal van schilderijen naliet, goud en zilver en de woning die vader Adriaen op zijn beurt weer van zijn moeder had geërfd. Die moeder, Arnoldus’ oma dus heette Aegje Maertens Borst en de woning was gelegen aan de Voorstraat. Dit is ter hoogte van het huidige huisnummer 60 (oostzijde) geweest, destijds geheten 'De Vergulde Claeuw'. De woning werd verhuurd voor 180 gulden per jaar.
Wat er vervolgens met Arnoldus gebeurde is een zwart gat. Zorgde zijn oom Martinus, die eveneens aan de Verwersdijk woonde, voor hem? Of ontfermde de rijke familie Borst zich over de jongen? Wat we wel weten is dat Arnoldus in 1683 in Den Haag werkzaam was. Arnoldus Gouda zal de beginselen van de schilderskunst ongetwijfeld van zijn vader hebben geleerd. Maar bekend is dat hij ook een leerling van Willem Doudijns was. Over het overlijden van Arnoldus is niet gevonden.

Bronnen: DTB-Delft, Ecartico, ONA-Delft, DTB-Rotterdam, Bredius, Historisch GIS.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies