geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Verlinde, Hans

From VerhalenWiki

(Redirected from Hans Verlinde)
Jump to: navigation, search

Waterverfschilder en tapijtontwerper Hans Verlinde werd medio of eind zestiende eeuw geboren in Mechelen. Mogelijk was hij verwant aan Joost Verlinde die in Rotterdam woonde. Daarmee zou hij tevens verwant zijn aan de andere Verlindes die zich vanuit Mechelen in Rotterdam vestigden. Onder hen tal van schilders. Ook Hans woonde in Rotterdam alwaar hij enkele malen gehuwd was. Hans zal vermoedelijk tussen 1540 en 1550 geboren zijn (werkzaam in Mechelen vanaf 1569). In 1594 staat Hans Verlinde reeds vermeld als weduwnaar, dus was hij reeds gehuwd geweest. De drie huwelijken waarover we hierboven spraken waren resp. met Fransintgen de Witte, Grietgen Jansdr en Stijntgen Dijseniers. Laatst genoemde was de weduwe van de Delftse kunstschilder en tapijtontwerper Augustyn Pastenax. Hans werd daarmee de stiefvader van Jan Augustynsz Pastenax, die daardoor ook de naam Verlinde gebruikte. Hans was werkzaam en woonachtig in Mechelen van 1569 - 1581; in Rotterdam van 1594 tot 1605 en in Delft van 1605 tot 1624. In Delft woonde Verlinde aan de westzijde van het Noordeinde. Op het moment van overlijden echter woonde Hans inmiddels in de Schoolsteeg (Schoolstraat). Hans Verlinde werd op 7 februari 1624 begraven in de Nieuwe Kerk te Delft.

Note: Op de website van het RKD wordt Schadee aangehaald die vermoedde dat Hans Verlinde de vader van kunstschilder Abraham Verlinde geweest zou kunnen zijn. Dit vermoeden is echter onjuist. De ouders van Abraham waren Joost Verlinde en Susanna van Schelle.

Bronnen: RKD, Kalden, Ecartico, DTB-Delft, DTB-Rotterdam, ONA-Rotterdam, Lidmaten hervormde gemeente. uitleg gebruikte termen en afkortingen

Het geslacht Verlinde schematisch
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies