geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Bolgersteyn, Harmen Arentsz

From VerhalenWiki

Revision as of 16:06, 9 November 2014 by De auteur (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Markt 27, het Gecroont Neteldoeck
Harmen Arentsz Bolgersteyn (Bolckesteyn) werd geboren te Delft in 1584 of 1585. Hij was kunstschilder en tapijtontwerper. Hij was een zoon van kleermaker Arent Hendriksz. van Bolgersteyn en Geertje Harmens. Harmen huwde met Jannitgen Floris. Jannitgen was een goede vriendin van Geertruid van Mierevelt (dochter van portretschilder Michiel Jansz. van Mierevelt) en het echtpaar huurde van Geertruid de woning 'Het Gekroond Neteldoeck' op het adres (heden) Markt 27. Het echtpaar kreeg geen kinderen, maar Harmen was wel voogd over de zoon van zijn vriend en collega Jan Goosens van Dulmen, die vermoedelijk woonruimte bij hen huurde. Harmen en Jannitgen maakten op 19 mei 1632 te Delft een mutueel testament; na de dood van de langst levende erven de vrienden.

Harmen legde zich toe op het schilderen van bloemen, stillevens en historische stukken. Maar blijkbaar schilderde hij ook portretten, getuige de verkoop van één van deze portretten in 1628 voor het bedrag van 26 guldens. Ook leerde hij de kunst van het portretschilderen aan Reymbrandt Verboom. Vermoedelijk was Aernout Gewalt eveneens een leerling van Bolgersteijn. Helaas zijn, voor zover bekend, geen doeken van hem bewaard gebleven. Harmen trad tot het Sint-Lucasgilde toe vóór 1613 en was hoofdman van dit gilde in 1639. Een zuster van Bolgersteyn was gehuwd met de kunstschilder Engel Jansz Rooswijck, die op zijn beurt weer Karel van Mander II als zwager had. Volgens Kaldenbach woonde hij op de Markt (nu nummer 29) in 'De Boterpot' ook wel 'Het Gulden Mortier'. Dat zou dan betekenen dat Harmen en Jannitgen dus twee naast elkaar gelegen panden huurden, namelijk 'Het Gekroond Neteldoeck' en 'De Boterpot'. Wellicht de een bedoeld voor bewoning en de ander als atelier en voor onderverhuur.
Harmen Arentsz van Bolgersteyn werd begraven op 30 april 1641, Jannitgen Floris op 5 november 1663, beiden in de Nieuwe Kerk.

Bronnen, RKD, ECARTICO, Kalden, Delft gezien door de ogen van HET DELFTSE GESLACHT STUIJLING, DTB-Delft, Bredius.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies