geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Herinneringen uit de Harnaschpolder

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Op 27 januari 2011 werd door Kunst in de Wijken Delft een vertelbijeenkomst georganiseerd in het kader van het project 'Schatten van Harnaschpolder'. Dit project wordt uitgevoerd door Laura de Haan en heeft als doel om door middel van foto's en verhalen de geschiedenis van Harnaschpolder en de mensen die er wonen vast te leggen. De vertelbijeenkomst vond plaats in de sfeervolle ambiance van Het Dijkhuys. Er was koffie, thee en koek en de stemming zat er meteen goed in. Hieronder een impressie van wat er zoal boven kwam.

Vroeger was dit gebied gevuld met tuinderijen. Er waren veel sloten, de producten (tomaten, komkommers, sla, later ook bloemen) gingen allemaal per schuit naar de veiling. Ook de Laan van Groenewegen -genoemd naar boer Groenewegen- was vroeger een sloot. De karakteristieke bruggetjes waren hoog, zodat de schuiten er onderdoor konden.

Voordat een product naar de veiling ging, had je het al heel vaak in handen gehad. Het was arbeidsintensief; zaaien in het najaar en nog vóór de kerst weer uitplanten, dan had je in februari nog de eerste tomaten. Destijds was er maar één teelt per jaar, nu zijn dat er wel twee of drie.

Iedereen had altijd groene handen. Ging je op zaterdagavond naar dansles en had je een mooi schoon wit bloesje aangetrokken, dan zat er na afloop een groene hand op je rug...

De kassenteelt begon onder het zogenaamde 'platte glas'. Het omhoog zetten van het platglas om zuurstof toe te laten werd 'lucht zetten' genoemd. In de winter gingen er rietmatten over het platte glas heen. De rest van het jaar hingen deze matten uit in open schuren, dat waaide lekker door. Her en der staan nog dergelijke rietmattenschuren en ook Het Dijkhuys is van oorsprong een (dichtgemaakte) rietmattenschuur.

De verwarming van de kassen liep aanvankelijk op kolen. Eer stonden overal hoge schoorstenen. Die kolenstook werd op een gegeven moment vervangen door dikke olie. Er liepen lange olieleidingen door het gebied, met aftakkingen naar alle tuinders. Op een keer liet iemand per ongeluk de hoofdkraan open staan en overstroomde de hele boel. De ketels voor het stoken van de olie vielen ook vaak uit. De schone was aan de lijn kwam vol troep te zitten door het afval dat de oliestook produceerde.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies