geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Heusden, Adriaen van

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Portret van Michiel ten Hove toegeschreven aan Adriaen van Heusden
Adriaen Hugensz van Heusden wordt beschouwd als een Haagse schilder, maar in hoeverre was hij Haags? Hij is naar alle waarschijnlijkheid een kleinkind van de Delftse notaris Hugo van Heusden en Maritgen van der Dussen. Ook Maritgen was afkomstig uit Delft, zij was een vermoedelijke dochter van Jan Beuckel Sasbout van der Dussen. Na het overlijden van haar man Hugo (1590 of 1591) is zij blijkbaar naar Breda verhuisd, maar zij keerde in 1592 naar haar geboorteplaats Delft terug om er met notaris Vranck Willeboutsz Uijtenbrouk te trouwen (ondertrouw 21 maart 1592).

Maritgen had uit haar huwelijk met Hugo drie zonen en een of twee dochters die hun jeugd in Delft doorbrachten. De Haagse kunstschilder Adriaen van Heusden zal zeer waarschijnlijk een kind zijn van een van bovengenoemde zonen. Deze zonen heetten Adriaen, Christiaen en Baerthout.
Christiaen was kunstschilder. Met Adriaen erbij waren er dus zeker twee schilders in de familie, hetgeen doet vermoeden dat er reeds een kunstschilder aan de kant van een der ouders in de familie was. Dit zal niet vader Hugo geweest zijn, want die was reeds overleden toen de kinderen nog te jong waren om het vak van hem te leren.
Dat de Haagse portretschilder niet dezelfde geweest kan zijn als de zoon van Hugo blijkt uit het feit dat Hugo in het begin van of vóór 1592 overleed (jaar van hertrouwen echtgenote). In 1590 staat Hugo voor het laatst in Delft vermeld als notaris, derhalve ligt zijn overlijden tussen 1590 en begin 1592. De Haagse Adriaen was in die stad werkzaam tussen 1678 en 1703 en kan dus niet geboren zij vóór 1592. Hij zal dus een kleinzoon van Hugo geweest zijn. Gezien het feit dat hij pas vanaf 1678 in Den Haag werkzaam was, is het niet ondenkbaar dat portretschilder Adriaen in Delft geboren en opgegroeid is. Dat hij Delftse wortels had, lijkt onmiskenbaar.

Meissen publiceerde in 2011 de verhalenbundel Statige Heren (1466–1825).

Fragmenten uit: Michiel ten Hove (1640–1689) Straatnaamgever:

Mijn naam, Michiel ten Hove, leeft voort in Den Haag. Het straatnaambord Ten Hovestraat is te vinden in het Haagse Statenkwartier. Rond het jaar 2000 licht het bord toe dat ik leefde van 1640 tot 1689. Dat klopt. Het bord zegt ook dat ik waarnemend raadpensionaris van Holland was. Ook dat klopt, helaas kwam ik nooit verder dan een waarnemerschap.

Er is weinig over mij bekend. Wel is zeker dat ik een helder verstand heb en aanzien weet te verwerven in regentenkringen. Door onzorgvuldig werk van een gemeente-ambtenaar heet mijn straat van 1905 tot 1920 ‘Van Hovestraat’. Gelukkig is dat verbeterd. Ik, Michiel ‘ten’ Hove, geboren op 24 februari 1640 in 's-Gravenhage, ben een zoon van Nicolaas ten Hove en Cornelia Fagel. Fagel is als regentenfamilie in Holland minstens zo belangrijk als Ten Hove.

1682. Ik ben een man van aanzien, denk aan de generaties die na mij komen, maak een afspraak met een goede schilder. Na mijn tijd zal men zeggen dat het Caspar Netscher is, maar weer wat later noemt men Adriaen van Heusden als de vermoedelijke schilder van mijn portret. Ik kan u verzekeren dat de Haagse portretschilder Adriaen van Heusden mij schildert. Hij is geliefd in hofkringen, dus voor een ‘Ten Hove’ de juiste man. Zijn portret toont mij als volgt: forse lichtbruine vlasachtige pruik, opbollende kraag, een vriendelijk onbehaard en zeer bol gezicht, jas en vest zijn met gouddraad geborduurd. De jas, met fraaie manchetten, is opengeslagen bij het vest en bedekt de benen. De rechterhand hangt los naar beneden. De linkerhand opent een boek dat schuin op een tafel rust. Het vest, zorgvuldig dichtgeknoopt, omspant mijn forse buik. Dit portret van een vriendelijke man wordt in 1907 door mejuffrouw M.J. Singendonck nagelaten aan het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, het Mauritshuis te Den Haag en wordt zelden getoond.
Elisabeth is trots op mijn portret. Wij willen dat zij op dezelfde wijze voor de eeuwigheid bewaard blijft. Adriaen van Heusden, en niemand anders, portretteert ook haar. Vrienden en kennissen kijken kritisch en loven de aardse degelijkheid van de portretten, wat overigens niet wegneemt dat wij beiden in al wat nodig is de Heer-die-alles-geschapen-heeft dienen. Ook het portret van Elisabeth wordt begin twintigste eeuw opgenomen in de collectie van het Haagse Mauritshuis. Van Heusden werkt als schilder in Den Haag van 1678 tot 1703. Dankzij hem liggen Elizabeth en ik vast in olieverf op doek, in klein formaat.

(Michiel ten Hoven was waarnemend raadspensionaris van Holland en West-Friesland in 1688 en 1689.)

Bronnen: RKD, Wikipedia.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies