166 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: C5754
: C261
: C13406
: C13891
: C15796
penning op 100 jaar onafhankelijkheid, 1813 - 1913
: 104425
: 103151
Europese kribben. Een keuze uit de collectie Houtzager
: E177
Enkele aspecten van de verzorging van ouderen van dagen in Delft van de 15de tot en met de 19de eeuw
: R16677
Enkele wiskundigen uit de kring rond Jan Hugo Cornets de Groot
: R17629

Houtzager

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Voordat in 1594 de houtzaagmolen door Cornelis van Uitgeest werd uitgevonden moesten ribben, boomstammen en balken met de hand worden gezaagd. Dit was zeer zwaar en eentonig werk. Van Uitgeest wist de krukas met de windmolen te combineren, waardoor de rondgaande beweging van de wieken kon worden omgezet in de op- en neergaande beweging van het zaagraam.
Arent Gerritsz heeft het allemaal zien gebeuren. Hij woonde aan de Gasthuislaan en was houtzager van beroep, nog voor de uitvinding van de zaagmolen. Maar dat duurde niet lang, want reeds vier jaar nadat Arent met zijn Lijntgen Fransdr huwde was de houtzaagmolen een feit.
Omdat gebruik werd gemaakt van een zogenaamde kraanzaag, werd een houtzager ook wel kraanzager genoemd. De kraanzaag diende gehanteerd te worden door twee mannen die elk aan een uiteinde van de zaag stonden. Samen zaagden zij balken en boomstammen. Een kraanzaag leek enigszins op de hedendaagse spanzaag en was een zogenaamde raamzaag. Alvorens met het zagen aan te vangen werd de boomstam gekantrecht. Kantrechten was het min of meer vierkant hakken van de stam. Dit deed men met een dissel of met een hakbijl.
Na het aftekenen van de zaagsneden kon het zagen beginnen. De meester stond bij het zagen op de stam, zijn knecht stond op de grond onder de stam, waarbij de knecht het duidelijk zwaarder had. Hij moest immers de opwaartse beweging maken, moest omhoogkijken en stond dikwijls zaagsel te happen. Wanneer de zon te fel scheen of er neerslag viel werd daartegen bescherming verkregen door een zeildoek te spannen. Naast Arent Gerritsz leefden er in Delft nog een aantal andere houtzagers, zoals bijvoorbeeld Pieter Jacobsz en Dammas Jacobsz.

Kraanzagers aan het werk
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies