17 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: C5781
: C15668
De doorgraving van Holland op zijn smalst : geschiedenis en kritiek
: R26899
Het scheprad van Simon Stevin, 1588
: R26914
Wat kunnen wij doen voor onze werklieden?
: R30629
Joost Thooft, 1844-1890
: R50668
De Delftsche akademie en de Polytechnische school -Verspreide schetsen en studiën
: R61279
De Noordzee voor Amsterdam; eene beantwoording van vragen, gesteld in het Koninklijk Instituut voor ingenieurs
: R61280
De Noordzee voor Amsterdam; een verzoek aan de Nederlandsche Maatschappij ter bevordering van Nijverheid
: R61282
De stoombemaling der Zuiderzeepolders : ontwerp van een stoomgemaal met zuigpompen voor de droogmaking van het Hoornsche Hop en de Goudzee. Lezing voor Kon. Inst. van Ingenieurs, 8-4-1890
: R61283

Huet, Adrien

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Al meer dan honderd jaar staat in het Kalverbos een monumentale rustbank. Hij staat wat afgelegen en wordt niet erg veel gebruikt door vermoeide wandelaars. Die prefereren waarschijnlijk het terras van het koffiehuis vlakbij. De bank werd in 1901 geplaatst ter nagedachtenis aan professor Adrien Huet, van 1864 leraar en vanaf 1896 tot 1899 hoogleraar werktuigbouwkunde aan de Polytechnische School in Delft. Zie voor meer informatie over hem en zijn opmerkelijke leerschool het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek.
Waarom juist ter nagedachtenis aan Huet een monument werd opgericht, is niet duidelijk. Huet pleitte als hoogleraar voor meer praktijk in de opleiding en voor een bredere juridische vorming. Hij was een voorstander van uitwisseling van ervaring tussen andere opleidingen. Zijn grootste verdienste ligt wellicht in het opvijzelen van het imago van de Polytechnische School.
Misschien bracht dit een groep van oud-leerlingen en vrienden er toe om een commissie samen te stellen met de opdracht om een gedenkteken uit te werken. Het resultaat was deze monumentale bank van natuursteen.
De bank is ontworpen door Adolf le Comte, kunstenaar en leraar aan de Polytechnische School. Bij de faculteit bouwkunde speelde hij een bepalende rol op het gebied van bouwdecoratieve kunst en andere toegepaste kunsten. Le Comte gaf o.a. les aan de kunstschilders Jan Toorop, Harm Kamerlingh Onnes en Tholen.
Het bronzen medaillonportret van Huet in de rugleuning van de bank is gemaakt door de beeldhouwer Arend Odé. Hij werd in 1905 – het jaar dat de Polytechnische School dankzij de Wet op het Hoger Onderwijs van Abraham Kuijper werd opgewaardeerd tot Technische Hogeschool – hoogleraar boetseren en beeldhouwkunst aan de TH. Odé had in Delft een eigen atelier waarin hij diverse Nederlandse beeldhouwers opleidde. Eigenlijk is over de beide kunstenaars die betrokken waren bij de bank meer bekend dan de man die ermee wordt geëerd. Dat is op zijn minst opmerkelijk.

Adrien Huet.jpg

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies