geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Pastenax, Jan Augustynsz

From VerhalenWiki

(Redirected from Jan Augustynsz Pastenax)
Jump to: navigation, search

Jan Augustynsz Pastenax werd tussen 27 maart 1592 en 26 maart 1593 in Delft geboren. Hij was de zoon van Augustyn Pastenax en Tryntgen Jans Dysenier. Net als zijn vader en grootvader werd Jan tapijtontwerper en kunstschilder. Het schilderen zat hem blijkbaar in de genen want ook zijn beide ooms Cornelis en Pieter Pastenax waren schilders. Net als zijn oom Pieter was Jan werkzaam in het atelier van Aert Spierincx (Verwersdijk).
Op 27 november 1610 trad Jan in het huwelijk met Catharina Claesdr. Zij was afkomstig uit Mechelen waar ook de beide ouders van Jan geboren waren. Hoewel opa Mathys reeds in of voor 1590 vanuit Mechelen naar Delft verhuisd was, zijn de banden met Mechelen blijkbaar nog lang blijven bestaan. Jan en Catharina woonden aan het Rietveld. Jan verloor al op jonge leeftijd (een jaar of elf) zijn vader waarna zijn moeder in 1605 opnieuw in het huwelijk trad.
De stiefvader van Jan werd, de alweer uit Mechelen afkomstige, kunstschilder Hans Verlinde. Verlinde was weduwnaar en woonde in Rotterdam. Jan zou afwisselend de achternamen Pastenax en Verlinde gebruiken. Hans Verlinde en Pieter Pastenax zijn vermoedelijk de belangrijkste leermeesters van Jan geweest. Maar niet uit te sluiten is dat Augustyn Pastenax zijn zoon de eerste kneepjes van het vak reeds had bijgebracht. Hans Verlinde zal hoogst waarschijnlijk verwant zijn geweest aan de Rotterdamse kunstschilders Abraham Joosten Verlinde, Willem Verlinde, François Verlinde en Pieter Simon Verlinde. Ten onrechte wordt op de webside van het RKD gesuggereerd dat Hans Verlinde de vader van Abraham Verlinde geweest zou kunnen zijn. Abraham was echter de zoon van Joost Verlinde en Susanna van Schelle. Eerder zouden Hans en Abraham broers geweest kunnen zijn. Verder onderzoek zou dit moeten aantonen.
Van Jan Pastenax is geen werk bewaard gebleven, noch is iets bekend over zijn stijl of de genres. Jan Augustynsz Pastenax overleed in 1624.

Bronnen: Ecartico, DTB-Delft, Oud Holland, ONA-Rotterdam, RKD.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies