geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Jan Jordaens

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Jan Jordaens, telg van het roemrijke schildersgeslacht Jordaens, werd begin maart 1616 in Delft geboren. Echter hij werd (Luthers) gedoopt in Rotterdam op 9 maar 1616. Ook zijn een jaar jongere broer, de schilder Simon Jordaens II, werd in Delft geboren maar in Rotterdam gedoopt. Jan was de zoon van kunstschilder Symon Jordaens I en Maritgen Idiers.
Van 1643 tot 1650 woonde en werkte Jan in Rome en van 1650 tot 1655 in Leiden, om daarna weer in Delft terug te keren. Ook zou hij Napels en Venetië hebben aangedaan. Jan was lid van de Bentvueghels en kreeg daar de bijnaam 'Pollepel'. In 1657 trad hij toe tot het Delftse Sint-Lucasgilde. Jan Jordaens was landschapschilder en hij schilderde met olieverf. Een aantal van zijn schilderijen werd via loterijen verkocht. Dit was niet ongebruikelijk in zijn tijd.
Hij woonde in Delft in de Cellebroerstraat, maar kocht in 1663 voor 255 gulden een huis in de Jan Vaersteeg (heden Hoefijzersteeg). Op het moment van overlijden (1680) woonde hij inmiddels op de Verwersdijk nabij de Raamsteeg.
Jan (Johannes) Jordaens wordt ook wel Hans Jordaens IV genoemd. Jan was gehuwd met Reijmpie Jans. Over eventuele kinderen is niets bekend. Er wordt wel gespeculeerd dat de graveur L. Jordaens een zoon van Jan zou kunnen zijn. Echter, dit is niet met zekerheid vastgesteld. Jan en Reijmpie overleden binnen twee weken na elkaar. Reijmpie werd op 26 oktober 1680 begraven, Jan op 7 november van dat jaar. Beiden in de Oude Kerk te Delft.

Bronnen: Ecartico, RKD, DTB-Delft, DTB-Rotterdam, Wikipedia, Kalden.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies