geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Cleef van, Joris Aernoutsz

From VerhalenWiki

(Redirected from Joris Aernoutsz van Cleef)
Jump to: navigation, search

Joris Aernoutsz van Cleef (Arentsz, Cleeff, Kleef) werd in januari 1645 in Delft geboren (zijn doop vond plaats op 19 januari van dat jaar). Hij was de zoon van hoedenmaker Aernout (Arent) Jansz van Cleef en Styntje (Christina) Jorisdr. Zijn ouders waren in 1633 gehuwd. Moeder Styntje was toen al weduwe van de militair Tobias van Waddemont. Mogelijk heeft dit invloed gehad op Joris, die ook soldaat werd. Naast soldaat was Joris ook een talentvol heraldisch kunstschilder.
Het jaar 1665 was een belangrijk jaar voor Joris. Niet alleen werd hij op 26 maart van dat jaar meester bij het Delftse Sint-Lucasgilde, maar hij ging ook in ondertrouw (21 november 1665) met Suzanna van Odekerke (attestatie van Bergen op Zoom). Joris is dan soldaat in de compagnie onder kapitein Daniël de Fleron en gelegerd te Bergen op Zoom. Zijn bruid is de dochter van kunstschilder Willem Odekerken. Ook zijn schoonzuster Josijntje van Odekerken was met een kunstschilder getrouwd: met Arijen Heijndricxsz Boda.
Joris en Susanna woonden in de Choorstraat, mogelijk was dat het ouderlijk huis van Suzanna ter hoogte van het huidige huisnummer 16. Het jonge paar werd gezegend met een aantal kinderen. In 1669 woonde het gezin 'Op ’t Broerhuijs', mogelijk in de (voormalige) ouderlijke woning van Joris.
Niet alleen Joris was kunstschilder binnen het gezin Van Cleef, ook zijn twee jaar jongere broer Jacob leefde zijn schilderstalenten uit op het canvas. Op het moment van overlijden woonde Joris op de Nieuwe Langendijk. Hij werd begraven in de Nieuwe Kerk op 5 maart 1681. Zijn weduwe trouwde anderhalf jaar later opnieuw met een militair.

Bronnen DBT-Delft, Kalden, Ecartico

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies