2 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: 102296
: C1001

Mander II van, Karel

From VerhalenWiki

(Redirected from Karel van Mander II)
Jump to: navigation, search

Kunstschilder, tapijtontwerper, tekenaar Karel van Mander II was de zoon van de beroemde Karel van Mander I, die niet alleen kunstschilder was, maar ook het befaamde Schilderboeck had geschreven. Karels (II) moeder heette Catalina, haar achternaam is niet bekend. Karel werd omstreeks 1573 geboren in Haarlem maar woonde en werkte van 1604 tot zijn dood in 1623 in Delft. Op 27 januari 1608 trad Karel (Carel) in het huwelijk met de, eveneens uit Haarlem afkomstige, Cornelia Rooswijck, die op de Burgwal woonde. Cornelia was de zuster van kunstschilder Engel Jansz Rooswijck. Uit het huwelijk van Karel en Cornelia werden enkele kinderen geboren. De zonen Cornelis en Karel (III) kozen eveneens een professie in de kunst; Cornelis werd beeldhouwer, Karel III werd schilder.
Karel (II) van Mander ging in Delft werken voor de Antwerpse tapijtbaron François Spiering, bij wie hij tevens inwoonde. Hij was Spierings meest talentvolle ontwerper. Echter, Spiering was niet bepaald een sociale werkgever; Mander voelde zich een loonslaaf, vond dat hij te hard moest werken en voelde zich zwaar ondergewaardeerd. Dit deed hem besluiten, na twee jaar voor Spiering te hebben gewerkt, om als eigen baas te gaan werken.
Mander woonde inmiddels in de Annastraat. Karel vond een geldschieter waardoor hij in staat werd gesteld een atelier op te richten (1615) in het voormalige Sint-Annaklooster nabij de Haagpoort. Hij wist een grote opdracht van de Deense koning naar zich toe te trekken, waarvoor Spiering de onderhandelingen was begonnen. In 1616 reisde Karel naar Kopenhagen. Ook lokte Mander bekwame werkkrachten bij zijn vroegere baas weg door hen hogere lonen te bieden.
Toch wist Mander het slechts zeven jaar vol te houden. In tegenstelling tot de gedisciplineerde onderneming van Spiering, werd het atelier van Mander gezien als een piratenwerkplaats. Hoewel Mander vele processen met Spiering tegemoet kon zien, ging de productie van tapijten gestaag door. Onder leiding van Karel van Mander werden de fraaiste tapijten vervaardigd. Een van Manders tapijten bevindt zich in Museum het Prinsenhof te Delft.
Na het overlijden van Mander in 1623 namen Spierings zonen het bedrijf met personeel en al over. Karel van Mander II werd op 26 februari 1623 begraven in de Oude Kerk.

Bronnen: DTB-Delft, Ach Lieve Tijd Delft nummer 11, Ecartico, ONA-Rotterdam, Bredius.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies