geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Koninklijke Begrafenissen

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

KONINKLIJKE BEGRAFENISSEN

Sinds Willem van Oranje zijn nagenoeg alle leden van de Nederlandse Koninklijke Familie begraven in de Nieuwe Kerk in Delft. De grafkelders zijn niet toegankelijk voor publiek.

De nieuwe kelder met rechts de ongewoon grote kist van koning Willem I. (Wikipedia)

GEHEIMZINNIG

In totaal liggen momenteel 46 stoffelijke overschotten in de kelders. De crypten zijn niet toegankelijk voor publiek vanwege de privacy van de Koninklijke Familie en omdat de kelders zich er niet voor lenen. Sleutelbewaarder is de burgemeester van Delft.

ONBEKENDE KISTJES

De koninklijke grafkelder bestaat uit twee delen. Het oudste deel ligt direct onder het praalgraf van Willem van Oranje. Hier liggen de stoffelijke overschotten van de Vader des Vaderlands zelf en van tien van zijn meest nauwe verwanten. Er staan echter ook drie kleine kistjes met het opschrift ‘onbekend'. Vermoedelijk bevatten twee daarvan doodgeboren kleinkinderen van Willem van Oranje. Dit is echter niet zeker.

Annemarth Sterringa.jpeg


Annemarth Sterringa, een Delftse stadsgids, loste een deel van het geheim op: http://www.annemarthsterringa.nl/PrinsjeGrafkelder.htm

GRONDWATER

Het tweede deel van de koninklijke grafkelders is een stuk groter en ligt een aantal meters naar achter. Deze kelder werd in 1822 in gebruik genomen. Tijdens de Franse revolutie werd de grafkelder niet geplunderd, in tegenstelling tot de die van de Nassaus in Leeuwarden. Wel werd de crypte beschadigd door stijgend grondwater, toen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog de stookolie van de Delftse gemalen opraakte.

ZWARE STEEN

In de loop der jaren werden de kelders verschillende keren verbouwd. Koningin Wilhelmina liet als laatste een zware natuurstenen plaat met vier koperen ringen in de hoeken op de ingang van de grafkelders leggen. Op deze steen staat het wapen van de familie Oranje-Nassau en in het Latijn: ‘Hier verwacht Willem I, de Vader des Vaderlands, de wederopstanding'. (tekst: http://oudeennieuwekerkdelft.nl/)

Video Grafkelder Delft


Uitvaart prins Willem Frederik Karel 1881

Uitvaart van prins Willem Frederik Karel op de Markt. De koetsen komen aan bij de Nieuwe Kerk. Willem Frederik Karel, prins van Oranje, prins der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau. Wordt FritzO. of FO genoemd. Zoon van koning Willem I en Wilhelmina van Pruisen. Geboren Berlijn 28 februari 1797, overleden Wassenaar 8 september 1881. Zijn bijzetting te Delft is op 23 september 1881. ( vervaardiger Jacobus Hendricus Johan (Henri) de Louw Delft Archief)


Uitvaart Koningin Emma 1934

Koningin Emma overleed op 20 maart 1934 op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Zij was eerst verkouden geworden en doordat er nog geen antibioticum bestond, verergerde de ziekte tot bronchitis en uiteindelijk tot de fatale longontsteking.

Uitvaart Koningin Emma, Delft 1934 (Delft Archief)
Uitvaart Koningin Emma, Delft 1934 (Delft Archief)
Haar stoffelijk overschot werd op 27 maart bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk te Delft.

Uitvaart Koningin Wilhelmina 1962

De Rijksvoorlichtingsdienst liet op 22 november 1962 weten dat Wilhelmina's gezondheidstoestand iets achteruit was gegaan. "Reden voor onmiddellijke ongerustheid is er echter niet", was het officiële commentaar. In de nacht van 27 op 28 november overleed zij in haar slaap in Paleis Het Loo aan de gevolgen van een hartaandoening.

Wilhelmina werd op 8 december bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft. Conform haar wens, al vastgelegd in 1919, was wit de voorgeschreven kleding bij de begrafenis. (Tekst Wikipedia)

Uitvaart Koningin Wilhelmina, Delft 1962 (Delft Archief)

Uitvaart Koningin Juliana 2004

Bestand:De rouwkoets met de kist van koningin Juliana op weg naar de Nieuwe Kerk in Delft. (Wikipedia)

De bijzetting van Juliana vond plaats op 30 maart 2004 in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.

Uitvaart van koningin Juliana in 2004 in Delft. (Wikipedia)

Op uitdrukkelijk verzoek van Juliana stond de kleur wit centraal in een groot gedeelte van haar uitvaart. De uitvaartdienst werd geleid door de remonstrantse dominee Welmet Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh. Prinses Christina zong het lied It's a gift to be simple. Onder de klanken van Morgenstimmung van Edvard Grieg daalde de kist met het stoffelijk overschot de trappen af naar de laatste rustplaats. De kist werd gevolgd door prins Bernhard, koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet, prinses Christina en Pieter van Vollenhoven. Vervolgens sloot Hein van Oorschot, de burgemeester van Delft, het gordijn dat een inkijk gaf tot de grafkelder, zodat de familie in beslotenheid afscheid kon nemen.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies