geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Koolweger

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Niet bekend is welk weeginstrument de koolweger gebruikte
Ook in vervlogen tijden waren kooplieden belasting verschuldigd over hun handel. Deze accijns werden vastgesteld door beëdigde ambtenaren in dienst van de stad. De kolenhandel vormde geen uitzondering; ook hier moest betaald worden voor de verhandelde goederen. In deze bedrijfstak was het de koolmeter of koolweger die voor het bepalen van de accijns verantwoordelijk was. Het feit dat de koolmeter tevens koolweger genoemd wordt, doet vermoeden dat hij zijn metingen verrichtte door middel van weging. Hoe dit wegen precies plaatsvond is niet bekend.

Dirck Arentsz, die buiten de Kethelpoort woonde (1623), was zo’n koolweger. Dirck zal te maken hebben gehad met mensen als Gerrit Jansz van Aecken (1651) die kolenhandelaar was. Maar ook met de vele koolwerkers (sjouwers) die Delft rijk was, zoals Andries Cornelisz (1620) en Hendrick Hendricksz die in 1625 op het Zuideinde woonde.
Dirck was niet alleen koolmeter, maar ook kalkmeter. In september 1624 huwde hij met Aagje Oortwijns, maar nog geen maand na het huwelijk overleed Dirck. Aagje en Dirck woonden aan de Gasthuislaan.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies