geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Koolwerker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Kolensjouwer
Jan Claesz die rond de eeuwwisseling (zestiende/zeventiende eeuw) leefde zal het niet makkelijk gehad hebben om de kost te verdienen voor vrouw en kind. Laag betaald, zwaar en vuil werk, aan het eind van de dag roetzwart en doodmoe. Ook Claes Pietersz, die in 1608 op de Bastiaansvest woonde, trof ditzelfde lot. Jan en Claes waren namelijk koolwerkers.

Een koolwerker, de naam zegt het al, werkte met kolen. Kort gezegd waren Jan en Claes kolensjouwers. Maar eigenlijk kon je het woordje ‘kolen’ ervoor weglaten omdat veel sjouwers zichzelf verhuurden in verschillende takken van de handel. Zo kon hij de ene dag kolensjouwer zijn en de andere dag sjouwde hij graan. Op die manier kon hij zijn karige inkomen iets aanvullen. In de Zusterlaan woonde (1606) ook een koolwerker. Zijn naam was Joris Jansz. In dezelfde tijd (1609) liep Pier de koolwerker in Delft rond. Hij droeg de bijnaam Zwarte Pier. Deze bijnaam zegt meer dan genoeg over het werk van de koolwerkers. Eveneens rond bovengenoemde eeuwwisseling was er een Cornelis Willemsz die koolman was.
Wanneer we Glasbergen erop naslaan, zien we dat hij drie betekenissen geeft aan het beroep koolman; warmoezier (groenteboer), kolenhandelaar en houtskoolbrander of –verkoper. Geen van drieën lijkt van toepassing op Cornelis Willems. In Delft lijkt de betekenis van koolman een synoniem van koolwerker te zijn. Cornelis woonde in 1590 buiten de Kethelpoort. In 1614 lijkt hij inmiddels in de Brugsestraat te wonen.
Ook Gerrit Jansz van Aecken (1651) zat in de kolenbusiness echter, hij zal zelf zijn handen niet vuil gemaakt hebben want hij was kolenverkoper.
De accijns op de kolen werden vastgesteld door de koolmeter of koolweger. Dirck Arentsz, die buiten de Kethelpoort woonde, was zo’n koolweger.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies