2 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: S6972
: S6855

Krakeelpolder (buurt)

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Bron: P.C.J. van der Krogt, Straatnamen van Delft: verklaring van de namen van straten en buurten, grachten en bruggen, Delft 2000.

Vermelding en vaststelling

Raadsbesluit 24 juni 1993

Locatie

Locatie Krakeelpolder.png© 2008, Centraal Bureau voor de Statistiek / Topografische Dienst Kadaster

Beschrijving

De buurt Krakeelpolder omvat slechts een klein gedeelte van de polder van die naam, die zich uitstrekt tussen de Buitenwatersloot en ongeveer de Martinus Nijhofflaan. De Krakeelpolder werd ook wel Hooge Abtswoudse Polder genoemd.
De herkomst van de naam Krakeelpolder is onbekend. Het is natuurlijk verleidelijk te denken aan het woord 'krakelen', dat twisten of kijven betekent. 'Delfiaan' schreef in de Nieuwe Haagse Courant dat hij stellig geloofde dat de Krakeelpolder zijn naam te danken had aan het Kartuizerklooster, waar de broeders natuurlijk gekrakeeld, getwist hebben over vis eten of een ander hapje. Om niet van anti-papisme verdacht te worden stelde hij nog een andere mogelijkheid. Later, schreef hij, heeft men hoog boven de resten van dit klooster gevoetbald, en ook op de groene weide is het niet altijd 'pais en vree'. Deze verklaringen zijn uitermate onwaarschijnlijk, vooral omdat de naam al ver voor de uitvinding van het voetballen voorkomt (zie ook Handboogstraat).
De naamgeving in deze buurt vond plaats in 1959 en sloot aan bij die van het Westerkwartier (in de volksmond werd de buurt ook wel Nieuwe Westerkwartier genoemd). Met uitzondering van de Jacoba van Beierenlaan en de Frank van Borselenstraat zijn de straatnamen ontleend aan oude beroepen, waarbij de nadruk ligt op beroepen uit de lakennijverheid.

Literatuur en bronnen

Lit. Nieuwe Haagse Courant, 17 april 1959.

Wijk

Wijk: Hof Van Delft

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies