12 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
Pieter Jansz van Asch; Leonard Bramer; Adam Pijnaker; Johannis Verkolje;
: 101992
De Egyptische slaaf voor koning David
: 105520
Plafondschildering van de Hemelvaart van Christus
: 105512
Het offer van Iphigeneia
: 104521
De twist tussen Ajax en Odysseus
: 104493
Leonard Bramer (1596-1674)
: E133
Burgers van Delft
: E217
Willem van Oranje (HP07)
: E456
Street scenes : Leonard Bramer's drawings of 17th century Dutch daily life : [exhibition] April 9 May 17, 1991
: R15549
Schilders [ Mr. Michiel Jansz. van Mierevelt, Pieter van Bronckhorst, Jacob Vosmaer en Leonard Bramer] en hun belooningen
: R67740

Bramer, Leonard

From VerhalenWiki

(Redirected from Leonard Bramer)
Jump to: navigation, search
Herders bij een kampvuur, Leonard Bramer
Leonard Bramer werd geboren in Delft op 24 december 1596. Als aanvulling op zijn opleiding wilde hij zich in Italië verder in het vak bekwamen. Hij vertrok in 1614 via onder meer Parijs, Marseille en Genua naar Rome. Daar maakte hij kennis met het werk van meesterschilders als Caravaggio, Michelangelo en Raphaël. In Rome trok Leonard in bij zijn Goudse collega schilder Wouter Crabeth. Bramer was één van de oprichters van de 'Schildersbent', een groep kunstschilders van voornamelijk Nederlandse en Vlaamse kunstschilders. De leden werden Bentvueghels genoemd en gaven elkaar bijnamen. Zo werd Bramer 'Nestelghat' genoemd, hetgeen zoveel betekent als 'gaatje voor een schoenveter'.
De Bentvueghels stonden er om bekend wel een slokje te lusten. Bramer was een driftig en opvliegend mannetje en om het minste geringste beledigd. Dit vormde, samen met het vele drinken, een ideale cocktail voor menige vechtpartij. Niet zelden raakte Bramer zelf daar ook bij gewond. In 1627 liep dit behoorlijk uit de hand toen Bramer, na beledigd te zijn, het gevecht met zijn opponent aanging en daarbij een mes trok. Waarschijnlijk is dit voorval aanleiding geweest voor Bramer om zijn biezen te pakken, want in 1628 was hij weer terug in Delft.
Hier trad hij toe tot het Sint-Lucasgilde, waarvan hij meerdere malen deken (hoofdman) werd. Zoveel als er over de schilder Bramer bekend is, zo weinig weten we over de persoon Bramer. Zo is het onbekend wie zijn ouders waren, hoe zijn jeugd was en of hij getrouwd was en kinderen had. Naar alle waarschijnlijkheid huwde hij nooit. Leonard (ook wel Leendert genoemd) is één van de weinige frescoschilders die Delft gekend heeft. Maar de fresco’s van Bramer hebben helaas de tand des tijds niet doorstaan. Verder legde hij zich toe op religieuze en nachtelijke taferelen of liet hij zich inspireren door de mythologie.
Bramers werken lijken te zijn beïnvloed door kunstschilders als Caravaggio en Elsheimer. Hij was een meester in de clair-obscurtechniek. En door slechts dunne lagen op het paneel aan te brengen, kreeg zijn werk een zekere mate van transparantie. Deze techniek paste hij vooral toe bij het aanbrengen van schaduwen. Onder zijn opdrachtgevers bevonden zich personen van aanzien zoals burgemeesters en schepenen. Maar ook vanuit het huis van Oranje kwamen de opdrachten, onder meer van Frederik Hendrik. In Italië schilderde hij o.a. voor prins Mario Farnesse.
Veel van het werk van Bramer dateert van 1640. Uiteindelijk is Bramer weer teruggegaan naar Rome, dat was in 1648. Maar ook van deze reis keerde hij terug naar zijn geboortegrond. Er zijn deskundigen die menen dat Bramer de leermeester van Johannes Vermeer was. In die mening worden zij gesterkt door een voorval in 1653 waarbij Leonard zich inzette voor Vermeer, toen deze op weerstand van zijn (aanstaande) schoonmoeder stuitte bij zijn voorgenomen huwelijk met Trijntgen Reijniersdr Bolnes. Het huwelijk mocht plaatsvinden, maar Johannes moest dan wel katholiek worden. Naast kunstschilder was Bramer ontwerper van wandtapijten. Leonard is 77 jaar oud geworden, hij werd begraven op 10 februari 1674.

Bronnen: Ecartico, RKD, Wikipedia, DTB-Delft.

Extra genealogische gegevens zie onder 'Overleg' of http://www.wikidelft.nl/index.php?title=Overleg:Bramer,_Leonard

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies