geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Pastenax, Mathys

From VerhalenWiki

Revision as of 13:48, 11 November 2013 by Erfgoed Delft en Omstreken - Peter van der Kruk (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Het beleg en de val van Antwerpen zorgde voor een stroom van migranten binnen de Nederlanden. Niet alleen uit Antwerpen, maar uit heel de Zuidelijke Nederlanden kwamen deze migranten. Sommigen om geloofsredenen, anderen om economische redenen. Zij vestigden zich in de Noordelijke Nederlanden. Steden als Amsterdam, Leiden en Delft kregen er veel nieuwe bewoners bij. Onder deze vluchtelingen waren veel schilders en ambachtslieden uit de tapijtindustrie. Mathys Paste(r)nax was één van hen. Hij was zowel kunstschilder als tapijtontwerper.
Mathys was geboren omstreeks 1545 in Mechelen. Pasternax vestigde zich vóór 1590 in Delft aan het Noordeinde, nabij de Haagpoort. Hij was gehuwd met Maiken van Dievoorde en had ten minste drie zonen. Alle drie zouden zij het schildersvak kiezen, wat zij waarschijnlijk van vader leerden. Twee van zijn zonen, Pieter en Augustyn waren tevens tapijtontwerper. De andere zoon, Cornelis, zou naast het schilderen zich ook het bakkersvak eigen maken. Augustyn was de oudste zoon, Cornelis de middelste en Pieter de jongste. Augustyn huwde reeds in 1590, Cornelis in 1604 en Pieter in 1626. Voor alle drie was dit hun eerste huwelijk. Tussen het huwelijk van Augustyn en Pieter zat dus maar liefst 36 jaar!
Van het werk van Mathys Pasternax is vermoedelijk niets bewaard gebleven. Ook is niet bekend welke genres zijn voorkeur genoten bij het schilderen of welke verf hij gebruikte. Mathys overleed in 1606 en werd op 16 januari van dat jaar begraven in de Nieuwe Kerk.

Bronnen: Ecartico, DTB-Delft

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Schildersgeslacht Paste(r)nax schematisch
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies