geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Melk en zuivel

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Voskuil

Voskamp

Zuivelhandelaar Piet Voskuil had aan het begin van zijn carrière een melkwagen tot zijn beschikking. Vanaf ongeveer 1925 bezat hij ook een eigen zaak aan de Rotterdamseweg; paard en wagen maakten toen plaats voor een bakfiets. Samen met zijn vrouw runde hij de melk- en zuivelhandel. Toen Voskuil in 1946 overleed, nam zijn weduwe deze taak alleen op zich. De drie kinderen werden geacht mee te helpen, iets wat niet ongebruikelijk was in vergelijkbare gezinnen. Een vaste taak was het rondbrengen van de melk bij verschillende bedrijven in de buurt voor schooltijd. De kinderen hadden ieder hun eigen adressen, zoals de verffabriek op de Rotterdamseweg. Marrie Voskuil: 'Meestal twee fietstassen vol flessen, aan ieder stuur een kannetje van vijf liter losse melk en soms nog een tas erbij.'

De winkel leverde niet alleen zuivelproducten, maar er werden ook kruidenierswaren als koffie, thee, slaolie, bakmeel, koekjes en frisdrank verkocht. De etalage aan de straatkant toonde steeds een andere uitstalling van dergelijke producten. De winkel zelf stond vol met deze zaken. In het midden stond een toonbank, waarachter de verkoper plaats kon nemen. Aan de muur achter de verkoper waren planken bevestigd met daarop de flessen slaolie, wijn, jam, stroop, bessensap en pakjes boter uitgestald. Spullen die gekoeld bewaard moesten worden, stonden in de ijskast. Deze was bekleed met zinken bakken en moest af en toe gevuld worden met blokken ijs uit de ijsfabriek aan de Kanaalweg. Stopflessen, blikken, papieren zakken, weegschalen (met jaarlijks geijkte gewichten) en maatbekers behoorden tot de meest gangbare gebruiksartikelen in de winkel. Omdat er nog geen elektronische koeling aanwezig was, moesten de meeste producten bijna dagelijks aangeleverd worden. Melkfabriek Sterovita van het Zuideinde was de belangrijkste leverancier. Iedere ochtend stond de vrachtwagen om 6 uur voor de deur om kannen met losse melk en kratten met flessen melk, vla, yoghurt en slagroom af te leveren.

Herinneringen

Marrie Voskuil herinnert zich nog een groot aantal klanten dat de winkel bezocht, voornamelijk uit de directe omgeving van de Rotterdamseweg: dokter Papenrecht (later dokter Van Ommeren) van de Hertog Govertkade, de paters Jezuïeten van het Stanislas College, de professoren Verhagen, De Korte en Vaals uit de Mijnbouwstraat. 'Klanten waren voor de winkel van levensbelang. Mevrouw Verhagen was onze grootste klant. Zij kocht alle dagelijkse zuivelwaren en kruideniersproducten voor haar gezin met zes kinderen in onze winkel. Ieder kind uit een middenstandsgezin leerde nadrukkelijk dat de klanten altijd voorgingen en dat je heel erg beleefd moest zijn.' De klandizie nam eind jaren zestig af en de kinderen gingen het huis uit; niemand had er behoefte aan om de zaak over te nemen. Mevrouw Voskuil sloot in 1969 de deuren van de winkel om van haar pensioen te kunnen genieten.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies