Museum Nusantara
From VerhalenWiki
Sinds 6 januari 2013 is Museum Nusantara gesloten. Met de sluiting komt een einde aan meer dan een eeuw ‘Indonesische geschiedenis' in Delft.
Het museum vond zijn oorsprong in De Indische Instelling, een opleidingsinstituut dat in de negentiende eeuw werd opgericht om Nederlandse ambtenaren op te leiden voor de kolonie. Om de studenten een beeld te geven van hun toekomstige standplaats, stuurden ambtenaren en oud-studenten voorwerpen vanuit heel Indonesië naar Nederland. Dit waren voornamelijk gebruiksvoorwerpen en voorbeelden van kunstnijverheid die bij het onderwijs werden gebruikt. Sinds het opheffen van de Indische Instelling in 1901 werd de collectie uitgebreid met schenkingen van particulieren en verzamelaars. Museum Nusantara opende de deuren in 1911.
Bij het besluit om Nusantara te sluiten speelt mee dat, ondanks een verbouwing en museale herinrichting van Nusantara enkele jaren geleden, er sprake is van onvoldoende toename van bezoekersaantallen. Het pand aan het Sint Agathaplein, waar Museum Nusantara gevestigd was, krijgt nieuwe bewoners én een nieuwe naam: Prinsen Kwartier. Het Prinsen Kwartier wordt een centrum voor creatieve industrie, met tentoonstellingen, lezingen, debatten en meer. Ook komt er een kunstsuper, museumwinkel en een grand café met terras. Zie: website Museum Prinsenhof Delft.