7272 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
Papieren etiket met tekst 'Old Schiedam Original Single Malt Genever'
: 7406
Papieren etiket met tekst 'Old Schiedam Original Single Malt Genever'
: 7407
Papieren etiket met tekst 'Moutwijn Jenever'
: 7408
Papieren etiket met tekst 'Moutwijn Jenever'
: 7409
Papieren etiket met tekst
: 7538
Papieren etiket met tekst 'H.J. Herman Jansen Schiedam'
: 43
Papieren etiket met tekst 'Oude Jenever ‘t Schipblok'
: 3640
Papieren etiket met tekst 'Prize - Medal Geneva, The produce of Holland'
: 3656
Papieren etiket met tekst 'Red Ribbon Geneva'
: 3657
Papieren etiket met tekst 'Finest Flower of Geneva. Very Old Geneva'
: 3658

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Wikischiedam.jpgHet Nationaal Jenevermuseum Schiedam ligt in het hart van brandersstad Schiedam en bestaat uit de drie publiekslocaties: Museummolen De Walvisch, Jenevermuseum en Branderij De Gekroonde Brandersketel. Het Jenevermuseum en de branderij zijn te vinden aan de prachtige Lange Haven. Sinds 1996 is het Jenevermuseum gevestigd in de voormalige branderij en distilleerderij van P. Melchers. Logo NJS.jpg

Jenevermuseum

Wat is er te zien?

Bij een bezoek aan het Jenevermuseum stap je letterlijk in de wereld van de jeneverindustrie. Je maakt kennis met de ontstaansgeschiedenis van jenever: van medicinaal drankje tot hippe gin. En met de export en de rol van de VOC. Ook zie je hoe jenever invloed uitoefende op de glasindustrie en de grafische sector. Veel bijzondere etiketten en affiches zijn bewaard gebleven!

Exploitatie museum en pand

Het Jenevermuseum wordt geëxploiteerd door Stichting Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Het pand aan de Lange Haven is eigendom van Stichting De Gekroonde Brandersketel. De huidige werkende branderij van het museum draagt dezelfde naam.

Het ontstaan van het museum

Zonde! Dat vonden meerdere Schiedamse historici, bestuurders en restauratiespecialisten toen distillateur Jan Wittkampf rond 1965 de productie staakte van de aloude en befaamde B.A.J. Wittkampff jenever. De enige jenever die nog volgens de strenge regels van de officiële 'Verordening op de Echtheid van de Schiedamsche Genever' werd gestookt.

Hieruit ontstond het idee om naast het al bestaande en mooie Nationaal Gedistilleerd Museum in de kelders van het Stedelijk Museum Schiedam, een museale historische branderij te stichten. Hier moest het oude ambacht van ‘moutwijn- en jeneverstoker’ worden voortgezet en kon tevens het officiële, door de burgemeester gesigneerde echtheidszegel voor de toekomst worden bewaard. ​Dit plan – dat veel onderzoek en voorbereiding vergde werd eind jaren '80 gerealiseerd in de Stichting De Gekroonde Brandersketel. Deze verwierf aan de Lange Haven Distilleerderderij De Locomotief v/h P. Melchers. Na een ingrijpende restauratie van de distilleerderij en de tijdrovende reconstructie van een authentieke oud-Hollandse branderij kon het nieuwe Jenevermuseum, mèt eigen museumbranderij haar deuren openen.

Omdat ‘voorheen distilleerderij De Locomotief’ alle ruimte daarvoor bood en bovendien tot in de kleinste details de sfeer ademde van een achttiende-eeuwse Schiedamse branderij-distilleerderij, lag het voor de hand om de collectie van het Nationaal Gedistilleerdmuseum te integreren in het nieuwe museum aan de Lange Haven met daarin de huidige werkende branderij van het museum; ‘De Gekroonde Brandersketel’.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies