geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Verkolje, Nicolaes Jansz

From VerhalenWiki

(Redirected from Nicolaes Jansz Verkolje)
Jump to: navigation, search

Nicolaes Verkolje was de zoon en leerling van kunstschilder Johannes Benjaminsz Verkolje (Johannes Verkolje I) en Judith Verheul. Hij werd geboren in Delft op 11 april 1673. Net als zijn vader en zijn broer Johannes koos Nicolaes voor het vak van kunstschilder. Daarnaast was hij tekenaar, decorateur, houtgraveur en mezzotintgraveur.

Nicolaes Verkolje (1673–1746) door Jacob Houbraken 1753, Rijksmuseum Amsterdam.

Nicolaes legde zich toe op het schilderen van genrevoorstellingen, mythologie en portretten. Nicolaes droeg zijn kennis van het schilderen over aan Arnout Bentinck, Jan Matthias Kok en Jan Maurits Quinkhard. Zelf liet hij zich beïnvloeden door Francis van Bossuit.
Nicolaes stond bekend als de schilder met de fluwelen hand. Zijn streven naar perfectie was er de oorzaak van dat de productie niet erg hoog lag. Er zijn zo’n honderd werken van zijn hand bewaard gebleven, evenals tientallen prenten en tekeningen. Er hangen werken van hem in het Louvre (Parijs) en in de Hermitage (Sint-Petersburg).
In 1700 trok Verkolje naar Amsterdam alwaar hij op 7 maart 1704 in het huwelijksbootje stapte met Anna Maria Wulffingh. Van dit paar zijn geen kinderen bekend. De laatste jaren van zijn leven leed Nicolaes aan jicht. Hij overleed te Amsterdam op 21 januari 1746, op de 27ste van die maand werd hij begraven in de Zuiderkerk aldaar. Op 18 april 1746 werd zijn nalatenschap geveild in 'De Keizerskroon', in de Kalverstraat, Amsterdam.
In 2011 organiseerde het Rijksmuseum Twenthe een overzichtstentoonstelling van 'de schilder met de fluwelen hand'.

Bijbelse voorstelling door Nicolaes Verkolje

Bronnen: RKD, Wikipedia, Ecartico.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies