geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Oorlogsherinneringen van de heer Hans Hollestelle

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Herinneringen van mij uit de oorlog 1940 / 1945.

Geboren 14 Maart 1940.

Ik heb wel eens aan mijn vader verteld dat ik me nog weet te herinneren dat we met paard en wagen naar Zoetermeer gingen om eten te halen of iets anders. Het hele gezin incl. mijn moeder zaten in de open wagen op een vlakke vloer (geen stoel of bank) een soort bak. Ik mocht voor op de bok naast mijn vader zitten.

Nee zei Pa dat kun je niet weten je was pas 3 of 3 en half, ik vertelde hem dat wij noodweer kregen onderweg en U stopte om ma en kinderen onder een zeil te bedekken en ik kreeg er een over mijn hoofd. In Pijnacker riep U hard bukken want er hing een boomtak heel laag over de weg dat was bij de sluis (die er niet meer is).

Razzia, alle mannen van een bepaalde leeftijd moesten zich melden om te gaan werken in Duitsland (niemand wilde dat natuurlijk) ik weet nog goed dat twee soldaten, een soldaat bleef aan de voordeur staan, de andere ging het huis door met zijn geweer richtend waar hij aan het zoeken was, mijn zussen en misschien nog een broer kropen tegen mijn moeder aan die geschrokken in de hoek v d kamer stond Mijn moeder riep me terug daar ik ook met die soldaat mee liep naar de kast onder de trap en de kast in de keuken. Natuurlijk konden wij niets verstaan van de Duitse taal maar we begrepen dat ze mijn vader zochten.

Ook hoorde ik 's avonds mensen in de dakgoot lopen van het ene huis naar het andere.

Mijn vader die werkte in een gaarkeuken (daar konden mensen op de bon eten halen) als er dan eten of soep over was nam hij paard en wagen deelde dat uit bij ons in de straat, ik zal nooit vergeten en heb gezien dat een buurjongen in het gedrang zijn pannetje liet vallen en de soep van de straat af likte. Mensen kwamen in de avond soms aanbellen of hij nog eten over had.

In de strenge Hongerwinter ik was nog geen 4 jaar lag er heel veel sneeuw, buurjongens (zal geen namen noemen) hadden een iglo gemaakt van sneeuw vlak voor ons huis en ik wilde graag meespelen dat vonden ze niet goed ik zei en als ik jullie een paar centjes geef ja dan mocht ik ook in die iglo.

Hoe ik aan die centjes kwam (zilveren guldens en rijksdaalders), mijn vader had dat geld in bewaring genomen en het in een schoenendoos boven op de kapstokplank gezet, als je de trap af liep keek je zo op die plank en ook in die schoenendoos, ik nam een handje geld en deelde dat uit aan de jongens van die iglo en mocht mee spelen. In de avond kwamen een paar ouders van die buurjongens aan mijn vader vragen hoe ik aan dat geld kwam moest uit mijn bed komen en heb het hele verhaal verteld, op een paar gulden na was alles weer compleet.

In die periode kwam Pa thuis met jutezakken vol kolen en zette die in de tuin aan de voorkant (dom), de andere dag waren er twee weg gehaald (gestolen) je kon aan de voetstappen in de sneeuw zien waar de zakken kolen waren heen gegaan.

Je mocht niet naar bepaalde zenders luisteren op de radio, mijn vader kwam thuis met een grote radio gewikkeld in een grijze verhuisdeken hij zette hem op de tafel om uit te pakken ook een losse luidspeaker die was bestemd voor de buur fam Peetersen achter de kast was een gat door de muur gemaakt draad er doorheen en gekoppeld aan de radio, vaak moesten wij heel stil zijn als er werd geluisterd naar berichten op de radio.

Het paard en de wagen kwamen van Overgaag uit de Breestraat en haalde het op als hij iets moest vervoeren, op een keer kwam hij naar huis met paard en wagen zette hem voor de deur en ging naar binnen om eten (Jopie was de naam v het paard) naar buiten komend paard en wagen weg en wij met anderen zoeken in de buurt tot mijn vader een bericht kreeg. Jopie staat hier voor zijn stal in de Breestraat en was hij in zijn eentje terug gelopen via bruggetjes en smalle straten .

Vaak kwam hij thuis om te eten en was hij op een motor, van wie ?? het was een Harley-Davidson soms ook met zijspan en dat vond ik zo prachtig dat ik altijd heb gezegd als ik het kan betalen koop ik een Harley-Davidson en dat is gebeurd heb er een 12 jaar gehad.

Ik zie ineens mijn zussen binnen voor de ramen staan en mijn moeder riep dat ze daar vandaan moesten ze hadden allebei hun hoofd in verband haarluis was de reden en Ma schaamde zich voor de buitenwereld heb ik begrepen.

Bevrijding iedereen ging hollend schreeuwend en zingend de straat op, laag over vliegende vliegtuigen (je kon de piloot zien zitten en wij zwaaiden naar hun) die zaten vol met voedsel en dropte dat op het vliegveld Ypenburg en ook bij ons op de rijksweg die nu rijksweg 13 heet. Je kon toen nog ver weg kijken over de landerijen en het zien vallen.

Op die dag was Pa met paard en wagen in de straat heel de fam mee op de kar richting Delfgauw onze straat uitrijdend via de Vondelstraat allemaal mensen juichend waartussen ook mijn Tante Annie liep.

Zij woonde in de Geertruyt van Oostenstraat die om de hoek was, juichend en gillend waar gaan jullie naar toe? Ik weet nog dat het paard (niet Jopie) begon te steigeren van het lawaai v d vliegtuigen. Onze straat werd versierd met vlaggetjes, wij moesten gewoon op tijd naar bed mijn kamertje was aan de voorkant we sliepen daar met drie kinderen incl Opoe de moeder van mijn moeder die bij ons inwoonde.

Zoals geschreven in de straat was het feest er werd gedanst en gezongen, stiekem op een stoel geklommen bleef ik kijken door een kiertje v d gordijnen tot ik nog meer zag als feest vieren, allemaal mensen voor een huis verderop in de straat ik schoof de gordijnen steeds meer open om goed te kunnen zien wat daar aan de hand was.

Er werden vrouwen kaal geknipt alle haren van hun hoofd er af daarna met verf een kruis er op geschilderd, ik werd ontdekt door mijn moeder en moest gaan slapen (later werd verteld waarom dit gedaan werd).

Andere dag ben ik naar die plek toe gegaan bij de lantaarnpaal en dat gele paaltje voor de brandweer, het lag daar vol met haren van die vrouwen.

Nu nog fiets ik geregeld door die straat en blijf dan even stil staan waar ik heb gewoond Alyd Buserstraat No 17.

Tijdens de bevrijding en daarna was voedsel te verkrijgen op de bon, ook op de Oostsingel was zo'n depot naast de kapperszaak als wij naar school gingen liep je er langs en stonden de mensen in de rij met een pannetje of anders om voedsel mee naar huis te nemen.

Een schoolfoto van dhr. Hollestelle, zittend derde van links. Op de achtergrond de Geertruid van Oostenschool (alleen voor meisjes) in de Prins Mauritsstraat. Foto via dhr. H. Hollestelle.
Onze school in de Wippolder was in beslag genomen door de Duitse soldaten en als alternatief werd een school ingericht aan het verlengde v d Julianalaan in een TH gebouw in groepsverband werden we lopend uit en thuis gebracht.


Ik kreeg brood mee van huis en melk van de school, je had toen melk verpakt in melkflessen van glas, terug lopend naar huis nam ik mijn lege flesje (halve liter) in mijn hand en liet hem vaak tegen de spijlen van een hek rinkelen, op een dag rinkelde hij niet meer daar hij kapot tegen de spijlen uiteen spatte. en dat was wat thuis, mijn moeder moest weer statiegeld betalen.

Tijdens of vlak na de oorlog stonden boven op de overloop bij ons allemaal grote vierkante blikken met daarin koeken, een buurjongen Koos had muizen in een bak ik vroeg of ik ze mocht zien en er mee spelen dan zal ik wat koeken mee nemen, zo gezegd zo gedaan koeken onder mijn hemd verstopt, het was warm en slecht weer aan het worden, wij aan het spelen ook bij hem op de overloop van zijn huis, aan de voor en achterkant stonden de ramen wijd open (warmte) het begon te regenen plots een grote knal en zagen wij in een flits een vuurbal van het ene naar het andere raam voorbij schieten, jaren daarna het jaar 2000 heb bij toeval geschilderd bij een zus van Koos zij bevestigde die bliksem want het traphekje was toen verschroeid door de hitte.

Hans Hollestelle 04 – 05 2012.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies