geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Over WikiSchiedam

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

WikiSchiedam is een initiatief van Nationaal Jenevermuseum Schiedam en Stedelijk Museum Schiedam.

Wat is WikiSchiedam?

Het fenomeen Wiki is het bekendst door Wikipedia. Wikipedia is een encyclopedie op internet. De informatie is samengesteld uit bijdragen van bezoekers van de website (‘gebruikers’). WikiSchiedam werkt volgens hetzelfde principe, maar bevat alleen onderwerpen over de stad Schiedam en haar geschiedenis.

Schiedamse geschiedenis vastleggen

Het doel van WikiSchiedam is om samen met gebruikers de Schiedamse geschiedenis en Schiedamse verhalen vast te leggen. De bijdrage van de gebruiker kan bestaan uit tekst, afbeeldingen en/of beeld- en geluidsmateriaal. Ook kan men een reactie achterlaten. WikiSchiedam is dus met recht een interactieve toepassing.

Collecties toegankelijk maken

Daarnaast is WikiSchiedam bedoeld voor het betrekken van gebruikers bij het (via internet) toegankelijk maken van Schiedamse collecties. De collectie-informatie wordt hiervoor gekoppeld aan WikiSchiedam. Gebruikers kunnen een reactie op een object toevoegen.

Voor wie en door wie wordt WikiSchiedam gemaakt?

WikiSchiedam wordt gemaakt voor iedereen die geïnteresseerd is in het erfgoed en de geschiedenis van Schiedam. WikiSchiedam wordt gemaakt door zowel vrijwilligers van de Stichting WikiSchiedam als door gebruikers van WikiSchiedam.

Vrijwilliger worden

Als u het leuk vindt om gedurende kortere of langere tijd aan deze wiki bij te dragen, hetzij in het algemeen, hetzij voor bijzondere projecten, wordt u van harte uitgenodigd zich aan te melden via: info@verhalenwiki.nl.

Verhoudingen tussen instellingen en gebruikers

Vroeger werden gebruikers enkel gezien als consumenten. Tegenwoordig dragen gebruikers ook bij aan de inhoud van websites. Bij Wiki’s nemen ze bijvoorbeeld ook actief deel aan het beschrijven en toegankelijk maken van collecties.

Hoe werkt WikiSchiedam?

Het uitgangspunt van een Wiki is een basisinhoud van de Schiedamse erfgoedinstellingen, die door gebruikers kan worden aangevuld. Daarom is een aantal onderwerpen op WikiSchiedam gezet. Deze zijn bedoeld als uitnodiging om te reageren of zelf iets toe te voegen. Als u bijvoorbeeld veel weet over de historie van Schiedamse bedrijven, dan kunt u hierover zelf een artikel op WikiSchiedam plaatsen. Anderen kunnen hier vervolgens weer op reageren.

In beweging

Naar mate de inhoud van WikiSchiedam groeit, is de website voor steeds meer bezoekers interessant. Die blijft daardoor altijd in beweging en dat is de grootste kracht!

Zoekmachine

De artikelen zijn via de thema's in de linkerkolom bereikbaar. Naast de artikelen is er ook een zoekmachine. De zoekmachine geeft de relevante artikelen, maar ook objecten en afbeeldingen uit de collecties van museum Het Prinsenhof en Archief Schiedam weer. Binnenkort komen hier ook de Schiedamse collecties beschikbaar. Die kunnen door gebruikers ter illustratie in artikelen worden opgenomen.

Nieuw materiaal opnemen in collectie

Maar het kan ook andersom. Wanneer een gebruiker eigen beeld- of geluidsmateriaal op WikiSchiedam plaatst (dit gebeurt overigens onder de Creative Commons: Naamsvermelding-gelijk delen licentie), kan dit eventueel worden opgenomen in de genoemde collecties. Hiertoe wordt dan contact met de betreffende gebruiker opgenomen.

Gebruiker bekend

Voor U iets kunt toevoegen aan WikiSchiedam, moet u zich eerst aanmelden. Daardoor is bij elk artikel zichtbaar welke gebruiker het geplaatst heeft. U kunt dus nooit anoniem iets op WikiSchiedam zetten.

Redactie WikiSchiedam

info@verhalenwiki.nl

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies