geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Passementwerker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Tot de negentiende eeuw werd kleding met de hand vervaardigd. Vele ambachtslieden waren gespecialiseerd in het maken van een enkel kledingstuk. Zo waren er de handschoenmaker, de huikmaker, de kousenmaker en de hoedenmaker. Sommigen waren zelfs nog verder gespecialiseerd zoals de hoedenstoffeerder, die versierselen op hoeden aanbracht en de passementwerker, die versierselen op kleding aanbracht.
Passement is decoratief borduurwerk (of kantkloswerk) dat veelal op de kleding van de rijkeren werd aangebracht. Met name in kringen rond het hof vond passement grote aftrek. Tressen, belegsel, borduurwerk en garnering werd niet zelden in goud- of zilverdraad uitgevoerd. Ook kant, zijde en kralen werden in passement toegepast om de kleding rijkdom en macht te laten uitstralen.
Het aanbrengen van passement was zeer arbeidsintensief en dus duur. Behalve op kleding werd passement ook aangebracht op gordijnen, kleedjes of lampenkappen.
Ook in Delft bleek er volop werk te zijn in dit beroep, want er woonden en werkten meerdere passementwerkers in deze stad, zoals Seger Anthonisz, Heijndrick Woutersz van Orssel, Pieter Heijndricksz Lammers enz. Dan was er nog een passementwerker met de naam Pieter Gillisz van Heijnsberch. En waar woonde deze Pieter? Natuurlijk in de Pieterstraat.

Passement is decoratief borduurwerk
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies