geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Difference between revisions of "Pastenax, Augustyn"

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
m
 
(No difference)

Latest revision as of 11:10, 6 November 2013

Kunstschilder en tapijtontwerper Augustyn Mathysz Pastenax (Pastenaken) was de zoon van Mathys Pastenax die eveneens schilder en tapatijtontwerper was. Hij werd in Mechelen geboren, vermoedelijk tussen 1565 en 1570. Zijn moeder heette Maiken van Dievoorde. Augustyn Paste(r)nax trad op 27 juni 1590 in het huwelijk met Trijntgen (Stijntgen) Jans Dijseniers (Dysenier, Dijsemier, Dijsseniers, Dijssemers). Op het moment van trouwen woonde Augustyn in 'Het Wapen van Kleef' op het Noordeinde nabij de Haagpoort. Trijntgen woonde in de Doelstraat, maar was, net als haar man, afkomstig uit Mechelen. Van het werk, de onderwerpen, stijl, verfsoort die Pastenax toepaste is verder niets bekend. Voor zover we weten zijn er geen doeken van hem bewaard gebleven.
Augustyn en vader Mathys waren niet de enige schilders in het gezin, ook zijn broers Cornelis en Pieterhadden het schildersvak gekozen. De drie broers zullen het vak geleerd hebben van vader Mathys. Ook Jan, de zoon van Augustyn en Trijntgen was schilder en tapijtontwerper.
Augustyn Mathys Pastenax overleed in 1604. Zijn weduwe trad een jaar later in het huwelijk met de kunstschilder Hans Verlinde. Zoon Jan Pastenax zou afwisselend de namen Pastenax en Verlinde gebruikt hebben.

Bronnen: Ecartico, Oud Holland, DTB-Delft, lidmaten geref.kerk.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies