geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Pastenax, Cornelis Mathysz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Cornelis Mathysz Pastenax was zowel bakker als kunstschilder. Hij behoorde tot het schildersgeslacht waartoe ook de schilders Mathys Pastenax, Pieter Mathysz Pastenax, Augustyn Pastenax en Jan Augustynsz Pastenax behoorden. Cornelis was de zoon van Mathys Pastenax en Maiken van Dievoorde. Vader Mathys was naast kunstschilder tevens tapijtontwerper.
Cornelis werd geboren in Mechelen, maar groeide op in Delft aan het Noordeinde (nabij de Haagpoort). Over het werk en de stijl van Cornelis is niets bekend. Evenmin weten we of er werk van hem bewaard is gebleven.
Op 16 mei 1604 trad Cornelis voor het eerst in het huwelijk. Zijn bruid was Styntge Pietersen. Zij overleed vóór 1625. Het laatste huwelijk van Cornelis vond plaats op 4 januari 1626. Ditmaal was zijn grote liefde Jannetgen Claes van Overvest. Jannetje woonde op de Burgwal en was reeds voor de tweede keer weduwe. Cornelis en Jannetgen gingen aan het Oude Delft wonen (westzijde) nabij de Hiëronymuspoort. Cornelis overleed in 1631. Na het overlijden van Cornelis Pastenax zou Jannetgen van Overvest haar vierde huwelijk aangaan.

Bronnen: Ecartico, DTB-Delft, ONA-Delft.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies