2 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: C20269
Willem van Oranje (HP07)
: E456

Pick, Adam

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Stilleven van Adam Pick
Adam Pick werd omstreeks 1621 of 22 (waarschijnlijk in Delft) geboren. Hij was de zoon van een rijke brouwer. Adam wilde het schildersvak in en ging in de leer bij Evert van Aelst. In 1642 trad Adam toe tot het Delftse Sint-Lucasgilde. Hij was werkzaam in Delft (1642—1653), Leiden (1654—1655) en Amsterdam (1655—1658). Tijdens zijn Leidse periode was hij lid van het Sint-Lucasgilde aldaar.

Adam Pick was een veelzijdig man; naast kunstschilder was hij wijnhandelaar, herbergier (in den Toelast), militair en koopman. Hij bezat een huis op de Oude Langendijk ter hoogte van nummer 11, maar moet ook (1645) op de Markt gewoond hebben. In 1552 verkocht hij het huis op de Oude Langendijk voor 7000 gulden.
Adam schilderde landschappen, vanitasstillevens en boerderijstillevens. Slechts één gesigneerd schilderij van zijn hand is bewaard gebleven. Om een speelschuld te vereffenen verkocht kunstschilder Emanuel de Witte twee schilderijen aan Pick voor de helft van de werkelijke waarde (ONA-Rotterdam).
In juli 1642 huwde hij met Geertruijt Gerritsdr Cruijshouck uit de Jacob Gerritstraat. Uit dit huwelijk is tenminste één kind geboren. Geertruijt overleed in 1652 waarna Adam in 1653 opnieuw in het huwelijk trad. Ditmaal met Anna van Dievoort (Dijvoort). Anna was de dochter van Petronella van den Heuvel en Jan van Dievoort en stamde uit een geslacht van notabelen. Of deze familie verwant was aan die van Maiken van Dievoorde, echtgenote van kunstschilder Mathys Pastenax, is niet bekend. Het huwelijk vond plaats op 30 maart 1653 (ondertrouw 15 maart). Ook uit dit huwelijk werd tenminste één kind geboren (dochter Catharina, 1654).
In 1558 schijnt Adam Pick Amsterdam te hebben verlaten, op weg naar Denemarken, waarna alle berichten rond hem ontbreken. Hij zou vóór 1666 zijn overleden.

Bronnen: RKD, Ecartico, Kalden, Historisch GIS, DTB-Delft, ONA-Rotterdam, ONA-Delft.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies