1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: C21527

Stael, Pieter Michielsz

From VerhalenWiki

(Redirected from Pieter Michielsz Stael)
Jump to: navigation, search

Pieter Michielsz Stael werd omstreeks 1576 in Maastricht geboren, maar zou in Delft gaan wonen. Of hij als volwassene naar Delft is getrokken, dan wel reeds met zijn ouders zich aldaar gevestigd heeft, is onduidelijk. Echter, data in de DTB-Delft en een opmerking bij het RKD doen het laatste vermoeden. In deze opmerking op de site van het RKD staat namelijk: 'Zijn broer heet ook Pieter Stael.'
Een tamelijk vreemde en verwarrende situatie dus. Maar het verklaart wel waarom op het Vrouwjuttenland (oostzijde 'In de twee Pelgrims') twee personen woonden die Pieter Miechielsz Stael heetten. De één was bakker, de ander schilder. Ook woonde er een Michiel Stael. Het heeft er derhalve alle schijn van dat het gezin van Michiel Stael destijds naar Delft migreerde en niet slechts Pieter.
Om het allemaal nog verwarrender te maken vinden we in de DTB-Delft ook nog een Pieter Stael op de Vlamingstraat ('int Fortuijn'), op de Verwersdijk en bij het Rietveld. Gooide men de straatnamen door elkaar of woonden er echt vijf personen die Pieter Stael heetten in dit kleine gebied bij elkaar? Volgens Kalden bezat Stael een pand aan de Vlamingstraat in 1605.
Toch lijkt het of ook Kalden(bach) de diverse Pieters Stael door elkaar haalt, want hij schrijft dat Pieter (de schilder) de bakkerij van zijn vader overnam toen deze 'gek' werd. Echter Pieter Michielsz Stael de bakker had een andere bruid en een andere overlijdensdatum dan Pieter Michielsz Stael de schilder (schilder ovl.1622, bakker ovl.1644, DTB-Delft). Het onderscheid is beter te maken wanneer Pieter Stael de kunstschilder naar het Marktveld (bij ’t Stadthuijs) verhuist.
Pieter huwde op 31 oktober 1599 met Maritghe Lenerts die op het Oosteinde woonde. Zeker is dat het echtpaar kinderen kreeg; minimaal drie waaronder een dochter. Pieter komt ook voor onder de naamvarianten den Hijger, den Hyger en Staal. Hij trad toe tot het Sint-Lucasgilde vóór 1613 en had zich toegelegd op het schilderen van landschappen. Pieter Michielsz Stael werd begraven in de Nieuwe Kerk op 21 maart 1622.

Bronnen: RKD, Kalden, DTB-Delft, Lidmaten hervormde gemeente 1597-1616.
Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies