5 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Het oordeel van Salomo
: 105576
Schilders [ Mr. Michiel Jansz. van Mierevelt, Pieter van Bronckhorst, Jacob Vosmaer en Leonard Bramer] en hun belooningen
: R67740
Brand van het stadhuis te Delft op 4 maart 1618
: 105325
: C19989
: S3216

Bronckhorst van, Pieter

From VerhalenWiki

(Redirected from Pieter van Bronckhorst)
Jump to: navigation, search
Brand in het stadhuis op 4 maart 1618 door Pieter van Bronckhorst en Pieter Stael
Pieter Anthonisz van Bronckhorst werd op 16 mei 1588 geboren als zoon van kleermaker Anthonis Pietersz van Bronckhorst en Machteld Dirxdr van Coolwijck. In zijn jeugd bezocht hij Frankrijk. Hij zou in 1609 op het Marckveld hebben gewoond.

In het jaar 1622 schilderde hij in opdracht van de vierschaar 'Het oordeel van Salomo'. Bij de restauratie van het stadhuis van 1979 en 1981 wilde men het zoveel mogelijk in de historische staat terugbrengen. Daarbij vroeg men zich af of het wel verantwoord zou zijn 'Het oordeel van Salomo' in het gerestaureerde stadhuis terug te brengen. Immers de klimatologische omstandigheden waren daar niet optimaal. Men besloot uiteindelijk een kopie in het stadhuis op te hangen en het originele doek naar Museum het Prinsenhof over te brengen.
Op 5 oktober 1614 trad hij in het huwelijk met Jacomijntje Cleasdr de Grebber. Zij was de dochter van de beroemde Delftse goudsmid Nicolaes Adriaensz de Grebber, van wie nog zilverwerk bewaard is gebleven. Opvallend zijn de vele contacten en huwelijken tussen families van Delftse goudsmeden en kunstschildergeslachten. Andere voorbeelden zijn de geslachten van Mierevelt, Vosmaer, Stolck, Stuling, van der Poel en nog talloze anderen. Zij hadden allen kunstschilders binnen de familie, rechtstreeks dan wel aangetrouwd.
Met laatstgenoemd geslacht (van der Poel) onderhield Pieter warme contacten. Goudsmid Lieven Ariensz van der Poel en Pieter van Bronckhorst waren namelijk doopgetuigen voor elkaars kinderen. Lieven had niet alleen met Bronckhorst contacten, maar ook met de kunstschilder Jacob van Geel (1584/85—na 1638, landschappen). Bovendien waren twee zoons van Lieven de bekende schilders Egbert Lievensz van der Poel en Adriaen Lievensz van der Poel.
Zou Bronckhorst hem de eerste kneepjes van het vak hebben geleerd? Maar binnen de familie Bronckhorst waren meer contacten met schildersfamilies. Pieters broer Dirrick van Bronckhorst was bijvoorbeeld gehuwd met een zuster van de kunstschilders Hans en Willem van den Bundel. Willem woonde net als Pieter in de Vlamingstraat, terwijl de echtgenotes van Hans en Pieter zusjes waren. Op het moment van hun trouwen woonde Pieter aan de Voldersgracht en Jacomijntje aan de Varkensmarkt (Verwersdijk en Cellebroerstraat). Zij kregen enkele kinderen waaronder de latere kunstschilder Claes van Bronckhorst. Pieter werd begraven op 25 juni 1661, Jacomijntje vijf jaar later, beiden in de Nieuwe Kerk. Op Historisch Gis en DTB-Delft vinden we Pieter Bronckhorst op de volgende adressen: Voldersgracht, Rietveld 145, Vlamingstraat 58.

Bronnen; DTB-Delft; Ecartico; Historisch GIS; Obreen's Archief I, 59, 60; VI, 6; Bleyswyck, Beschryvinge van Delft 857; Havard, L'art et les artistes hollandais III, 151-153; Hofstede de Groot, Arnold Houbraken 467; Thieme und Becker, Allg. Lexikon bild. Künstler, in voce. Ach Lieve Tijd Delft nummer 5; Ach Lieve Tijd Delft nummer 8.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies