geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Pontgaarder

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Pontgaarder

De Kalckoensche Haen aan de Koornmarkt
De Koornmarkt heeft haar naam niet voor niets gekregen: het was het centrum van de Delftse graanhandel. Van korenschipper tot korenwanner en van pontgaarder tot korendrager, allen verdienden zij hier hun brood. Een pontgaarder was een tussenpersoon in de graanhandel. Je zou hem een makelaar in graan kunnen noemen. Andries Gerritsz was zo’n Delftse pontgaarder. Hij werd omstreeks 1555 geboren en woonde in 'De Kalckoensche Haen' aan de Koornmarkt.

De Delftse graanhandel

Het graan, dat via de Oostzee de Lage Landen bereikte, was niet alleen bedoeld voor de broodbakkers, maar ook voor de vele bierbrouwerijen die de stad rijk was. Behalve het Oostzeegebied was ook Noord-Frankrijk een toeleverancier van graan. Hoewel aan de Koornmarkt de grootste graanmarkt van Delft gehouden werd waren er nog twee plaatsen in Delft waar de korenhandel plaatsvond. Dat was aan de Haverbrug en de Poelbrug. Op de graanmarkt bij de Haverbrug werd graan uit de eigen regio verhandeld.

Het korenmetershuisje

Voor het bepalen van de impost (accijns) die een graanhandelaar aan de stad verschuldigd was waren zogenaamde korenmeters aangesteld. Voor hen was er een korenmetershuisje waarin een aantal zaken met betrekking tot hun werk werden afgehandeld. In Delft stond het korenmetershuisje op de hoek van de Oude Langendijk met de Koornmarkt. Tot in de achttiende eeuw bleef het korenmetershuisje in gebruik. Het werd uiteindelijk in 1928 gesloopt.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies