2 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Het venster : officieel mededelingenblad der Delftsche Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes
: R19838
: 102989

Proteus-Eretes

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Proteus

De Delftse studenten roeivereniging Proteus-Eretes is ontstaan uit twee verenigingen. Proteus werd in 1947 opgericht door Gerrit Athmer; het betrof toen een onderdeel van studentenvereniging Sanctus Virgilius. Vijf jaar later werd de club toegelaten tot de Nederlandse Roeibond en weer vijf jaar later werden de eerste successen behaald. Het was in 1959 mogelijk om zelf enkele boten aan te schaffen, waartoe bergruimte nodig was. Die werd gevonden aan de Scheepmakerij, maar het verblijf aldaar was van korte duur. De huur werd per 1 januari 1963 opgezegd. Dit leidde tot plannen voor een nieuw onderkomen in de buurt van het Kruithuis, de plek waar de vereniging later inderdaad neerstreek.

Proteus-Eretes

Inmiddels was in 1967 Eretes opgericht als open studentenroeivereniging, dus niet gelieëerd aan een studentenvereniging. Begin jaren zeventig fuseerden beide verenigingen, waarna een onafhankelijke en sterke roeivereniging ontstond. In de jaren zeventig huisde de club nog steeds in het zeventiende-eeuwse Kruithuis-complex langs de Schie. Alhoewel dit bedoeld was als tijdelijke oplossing, duurde het nog tot 1997 voordat de vereniging een nieuwe – en meer geschikte – locatie kreeg toegewezen. In dat jaar stak Proteus-Eretes de Schie over en kwam terecht aan de Rotterdamseweg. Daar was door Gunnar Daan een nieuw verenigingsgebouw ontworpen. Samen met de naastgelegen botenloods was er ruimte genoeg om de circa vijfhonderd leden tellende vereniging onderdak te bieden. Toenmalig staatssecretaris Erica Terpstra opende het nieuwe clubhuis op 4 april 1997.

Foto

(Nieuw onderkomen van de roeivereniging Proteus-Eretes aan de Schie vanaf de Kruithuisweg gezien naar het noorden met op de achtergrond het gebouw van elektrotechniek. 1997 Vervaardiger: Kees Spiero, Foto: Archief Delft
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies