geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

S.V. Den Hoorn van vroeger en nu

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

S.V. Den Hoorn

S.V. Den Hoorn heeft zijn complex in Den Hoorn en is daar de enige voetbalclub. Het is opgericht in 1952 en uitgegroeid tot een club van ongeveer 600 leden. De club heeft heel wat meegemaakt in zowel sportief als bestuurlijk opzicht.

Het begin

In april 1952 gebeurt er niet zo gek veel in de wereld. Hoewel? In Den Hoorn gonst het al een tijdje in het dorp, maar zeker weten doet niemand het.
Opeens prijkt daar de tekst op het raam van scheersalon Frans van Galen: “28 APRIL: OPRICHTINGS- VERGADERING”. Onder groot enthousiasme wordt door drie mannen uit Den Hoorn een nieuwe voetbalclub opgericht: R.K.S.V. (Rooms Katholieke Supporters Vereniging) Den Hoorn. Ook de contributie wordt vastgesteld: senioren f 1,50 per maand, junioren f 0,75 en pupillen f 0,50 per maand.
Nadat de commotie is weggeëbd, komen de eerste problemen. De club heeft geen geld en geen veld. Na enkele mislukte pogingen wordt een stuk land van Aad Kleyweg (hoek Ommedijk / Woudseweg) gebruikt als veld. De greppels en de afmetingen (50 bij 60 meter) worden voor lief genomen. Het kleedlokaal wordt doorgaans door het paard gebruikt, maar gelukkig wil het dier z'n plaats best af en toe even afstaan als de voetballers zich komen verkleden.
A.G. Ammerlaan brengt redding, want hij biedt een stuk land aan dat als voetbalveld dienst zou kunnen doen. Ditmaal geen paardenstal, maar een kalverschuur als kleedruimte. Douchen? Piet van Leeuwen brengt melkbussen naar de schuur, zodat iedereen zich in een teiltje kan wassen. Als er water tekort is, wordt er slootwater geschept.

Opening

Na de nodige omzwervingen van de club koopt de gemeente begin '58 uiteindelijk een stuk land vlakbij de school ‘Het Lint’. De kleedgelegenheid en de kantine worden voor het overgrote deel door leden gebouwd. Het nieuwe terrein moet door de KNVB gekeurd worden zodat de club lid kan worden van de KNVB.
Terwijl enkele bestuursleden bezig zijn de schuur mestvrij te maken, trekt voorzitter Wiet van Velzen net zo lang aan het meetlint tot het lijkt alsof het veld aan de juiste afmetingen voldoet.
In sportief opzicht gaat het goed met de club: het eerste elftal van de inmiddels snelgroeiende vereniging promoveert naar de tweede klasse.

Groei

Aan de groei van de club lijkt geen einde te komen. In 1971 zijn er 300 jeugdleden. Onder voorzitter Bert van Marrewijk wordt een nieuwe kantine gebouwd. Het clubhuis wordt in november '73 geopend.
Na zijn successen vindt trainer Jan van der Velden het in 1975 genoeg. Zijn opvolger Anton van Bommel weet geen kampioenschap te behalen, maar dat verandert bij zijn opvolger Cor van Galen, die in het seizoen '79/'80 het roer overneemt. Zijn aanpak werkt, want het team is een eenheid dat in zijn eerste seizoen bijna onverslaanbaar lijkt en met overmacht kampioen wordt. In het seizoen ’84-85’gebeurde zelfs waar veel supporters een beetje bang voor zijn: het bescheiden SV Den Hoorn promoveert naar de tweede klasse.
Waarom de supporters bang waren, was omdat de tweede klasse in hun ogen te hoog was gegrepen waardoor je een heel vervelend jaar tegemoet gaat in sportief opzicht omdat je bijna niets wint. Intussen daalt het ledenaantal en we hebben hier geen verklaring voor.

Tribune

In het kampioensjaar 1985 wordt gestart met de voorbereidingen van de tribune, die op 30 augustus 1985 onder toeziend oog van voorzitter Martien van Oosten in gebruik wordt genomen. Van Oosten geeft in 1987 de voorzittershamer over aan Nic van Marrewijk, die in sportief opzicht een unicum beleeft: Den Hoorn-1 degradeert in het seizoen ’87-’88 voor de eerste keer in de historie.
Slechts weinigen zijn echt bedroefd, want de tweede klasse was iets te hoog gegrepen. Het jaar erop moet iedereen wel flink slikken als de hoofdmacht meteen weer degradeert. Onnodig, vinden de kenners, maar het gebeurt wel.
Waarom de kenners het onnodig vonden was omdat S.V. Den Hoorn thuishoorde in de derde klasse. Daar was het het leukst. De tweede klasse was te hoog gegrepen en in de vierde klasse zouden ze alles winnen en dan is de lol er al gauw vanaf.

Promotie

Na de eerste tegenslagen (degradaties en teruglopend ledenaantal) krabbelt de club weer op en groeit uit tot een stabiele en swingende club. Het publiek is in thuiswedstrijden altijd de 12de man.
Na de twee degradaties is de publieke belangstelling voor het eerst sinds jaren matig. In 1990 verandert dat, wellicht door het recordaantal derby’s dat gespeeld wordt. Na een bloedstollende beslissingswedstrijd tegen Full Speed wordt in februari '91 de tweede periode veroverd. In de nacompetitie worden, onder aanvoering van een opeens weer bloedfanatiek legioen, achtereenvolgens RKDEO en BEC opzij gezet. De beslissingswedstrijd tegen ODB is weliswaar onvergetelijk, maar loopt na de verlenging zeer teleurstellend af voor de ploeg van trainer Wim Groote.
Ook in het seizoen '91-'92 doet Den Hoorn lange tijd mee voor de titel. Iedereen hoopt dat het uitgerekend in het jubileumjaar gaat lukken, maar de plaatselijke trots kwam weer net tekort. In de nacompetitie gaat het uiteindelijk voortvarend, maar in de beslissingswedstrijd voor promotie gooit LENS roet in het eten.
Het 40-jarig jubileum is enkele weken eerder al op grootse wijze gevierd. Een hele week is het feest in een enorme tent. Een van de hoogtepunten is de wedstrijd tussen Den Hoorn-1 en Lucky Ajax. Oud-Ajax wint met 2-1 en alle 1500 toeschouwers genieten.

Stabiele club

Op seniorengebied blijkt Den Hoorn een vrij stabiele derdeklasser te zijn. Vlak daaronder wordt bewezen dat Den Hoorn verder groeit: onder leiding van René Baggerman promoveert het tweede elftal naar de eerste klasse, een prestatie van formaat.
Bij de A-selectie wordt Van Dorp voor het seizoen 1999-2000 afgelost door Edger Kuntz. Bij Den Hoorn hoopt men een beetje op het John de Letter-effect: een jonge, ambitieuze trainer die met goed voetbal de club vooruit kan helpen. De ambities zijn er wel, de resultaten helaas niet.
Bij het 50-jarig jubileum, in april 2002, merkt heel Den Hoorn en omstreken weer eens dat Den Hoorn een hechte dorpsclub is met een grote achterban. De feestweek is een enorme happening in een gigantische tent op het hoofdveld. Jong en oud komen een week lang aan hun trekken en laten zien dat SV Den Hoorn vooral 50 jaar jong is.
Dat blijkt vooral uit de jeugdafdeling. Terwijl het aantal seniorleden jaarlijks licht terugloopt, is de groei bij de jeugdleden nauwelijks bij te houden. In 2002 heeft Den Hoorn ruim 300 jeugdleden en swingt de club weer als in zijn beste dagen. Momenteel zijn er zo’n 600 jeugdleden en S.V. Den Hoorn groeit maar door en door!

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies