Stadhuis Delft
From VerhalenWiki
Het Delftse stadhuis
De eerste bouw van het stadhuis dateert van 1200. In 1400 werd het herbouwd. Het gebouw overleefde de grote stadsbrand van 1536, maar op 4 maart 1618 brandde het stadhuis af. Daarna werd het naar een ontwerp van Hendrick de Keyser in 1618-1620 herbouwd rondom het oudste gebouw dat Delft tegenwoordig nog heeft: een toren genaamd het Oude Steen. In de loop der tijd werd het stadhuis aangepast. Daarbij moest de dubbele trap naar de hoofdingang wijken, werd de hoofdingang ten koste van twee vensters verbreed, en verdwenen de luiken en de glas-in-lood-ramen. In de twintigste eeuw werd het stadhuis gerestaureerd, en is nu weer in de staat van het ontwerp van Hendrick de Keyser.
Op monumentendag is het stadhuis te bezichtigen. Op de site van de Gemeente Delft is een filmpje te zien, dat een mooi beeld geeft van de ontwikkeling van het stadhuis.
Historie
Met gebruikmaking van de toren en wat muurresten ontwierp architect Hendrick de Keyser een nieuw stadhuis met een symmetrische opzet. In 1620 was de wederopbouw van het stadhuis voltooid. Na de Tweede Wereldoorlog kregen representatieve functies de overhand en werd besloten het stadhuis in 17de eeuwse stijl te restaureren.
In de 19e eeuw werd het stadhuis ingrijpend gereorganiseerd. Onder invloed van de Franse tijd kregen wethouders, gemeenteraad, burgelijke stand en het kantongerecht een plek in het gebouw. Ook het interieur en exterieur van het stadhuis (vensters en ingang) werden flink gemoderniseerd.
Stadhuistoren
Het Nieuwe Steen was vanaf de 15de eeuw de standplaats van de stadsomroeper en de torenwachter. Er waren ook gevangenisruimten in de stadhuistoren ondergebracht. Aan de buitenkant is de toren sindsdien vrijwel bewaard gebleven. Inwendig heeft alleen het houten cachot alle verbouwingen overleefd. Op die plek is een klein museum ingericht met verschillende voorwerpen die bij de vroegere strafrechtspleging werden gebruikt. Het Steen zal in 2011 in de maanden juli t/m oktober geopend zijn voor bezoekers op dinsdag, woensdag en donderdag.
Architectuur
Het meest kenmerkend voor de Renaissance is de toepassing van klassieke stijlelementen. Dit deed men soms volgens de Romeinse architectuur, maar ook soms volgens een eigen interpretatie. Een zuiver Renaissance-ontwerp voldoet aan een bepaald systeem van regels die al vastgelegd zijn en die gebaseerd zijn op de Romeinse bouwkunst. Een voorbeeld daarvan is de typische kolom, steeds volgens hetzelfde principe gebouwd: basis, schacht, kapiteel.
Literatuur en bronnen
Internet
de Wikipedia-pagina van het Stadhuis van Delft
de site van de gemeente Delft
archipedia
Literatuur
“Overzicht van de bouwkundige geschiedenis van het stadhuis te Delft” door: A. de Groot
“Delft architectuurgids” door: Willemijn Wilms Floet
“Delft verleden tijd” door: A. Van Der Kruk Schillemans